четвер, 21 травня 2020 р.

«Прес-весна на Дніпрових схилах» онлайн - XVІІІ Міжнародний фестиваль-конкурс дитячо-юнацької журналістики




 15 травня 2020 року стартував XVІІІ Міжнародний фестиваль-конкурс дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах» онлайн.  Організатори - Київський Палац дітей та юнацтва, Департамент освіти і науки Київської міської державної адміністрації за підтримки Міністерства освіти і науки України. Співорганізатори – Національна спілка журналістів України, Державний комітет телебачення та радіомовлення України, Академія української преси, Національна спілка письменників України. Тема цьогорічного фестивалю, яку обирали діти: «2020: моя країна в смартфоні», виявилась вкрай актуальною. Вона відповідає державній стратегії, зорієнтованої на діджиталізацію. Учасниками конкурсу-фестивалю стали представники 8 країн світу: Франції, Білорусі, Польщі, Чехії, Нідерландів, Узбекистану, Молдови, України. В цілому - більше 800 осіб, які змагалися за першість у 10 номінаціях. Цьогоріч конкурс видався особливим через карантин, який завадив провести фестивальні заходи в повному обсязі та звичайному режимі. Але організатори зуміли швидко та професійно підлаштуватись під реалії сьогодення і вперше організували всі події в онлайні та прямому ефірі: Церемонію відкриття, майстер-класи та Церемонію нагородження переможців.
Зі словом-настановою виступив Андрій Дмитрук (наш давній друг і активіст   Голосіївської ЦБС!), голова журі в номінації «Відеоробота», письменник, сценарист, ведучий протягом 25-ти років програм на Першому Національному каналі України. Він звернувся до учасників цьогорічного фестивалю-конкурсу із закликом бути оригінальними та кинути спроби когось копіювати або наслідувати: «Уявіть себе першим журналістом на планеті Земля… Нас цікавить тільки ваш погляд, ваше особисте відчуття…».
15 травня відбулося урочисте онлайн-відкриття Фесту «Прес-весна»: запалюємо на відстані!».
16 травня учасників і глядачів запросили до творчих віталень - на майстер-класи-онлайн від членів журі, партнерів та медіатренерів. Потім відбулися віртуальні екскурсії «Київ ― європейська столиця».
17 травня учасники фесту взяли участь в урочистій онлайн-церемонії нагородження «ВІВАТ, переможцям!». Переможці отримали дипломи в елекронному форматі. Кубки та призи розішлють власникам поштою. 
Символічно, що саме в цей період свої дні народження святкували всі причетні до конкурсу: Київський Палац дітей та юнацтва - 85 років,
Інформаційно-творче агентство "ЮН-ПРЕС" - 30 років,
Міжнародний фестиваль-конкурс дитячо-юнацької журналістики "Прес-весна на Дніпрових схилах - 18 років, повноліття!
 
Ми раді відзначити, що  у цьому престижному міжнародному заході приймала активну участь і наша постійна читачка, талановита Аня Косцова. Про цю дівчинку з незвичайною долею і різнобічними талантами ми раніше писали у нашому блозі ("З Днем народження, дорога наша Анєчко!" від 13.07.2017). 
 А сьогодні ми від усієї душі радіємо заслуженій перемозі Анічки у цьому конкурсі - 1 місце у номінації «Літературний твір». Як каже її мама - психолог, поетеса, педагог Тетяна Чеховська-Косцова:
"Аня восени пішла з професійного спорту (з дитинства  вона займалась художньою гімнастикою у групі Ірини Дерюгіної). Займається, тренується, але вже не заради досягнень, а для себе. Кандидат в майстри спорту і фінал Чемпіонату Європи - це була вершина її спортивної кар'єри. Натомість, звільнились сили для чогось ще, крім спорту. І от виявилось, що маємо писаку". А в свій час пані Тетяна провела в нашій Грінівській вітальні свій творчий вечір з презентацією нової поетичної збірки Чеховська-Косцова Тетяна. Гербарій зі спогадів-снів / Вірші. — 
К.: Видавничий дім Дмитра Бураго, 2016. — 120 с. 
ISBN 978-617-7349-22-7.

Ось в якій талановитій і творчій родині  зростає наша красуня, читачка бібліотеки, Аня Косцова. Сил, натхнення, нових творчих задумів і нових злетів, міцного здоров'я, радісних подій, добробуту, щастя, миру зичимо їй від щирого серця!
Додаю двохвилинне відео нагородження в номінації "Літературний твір" (нарізка) Прес-весна на Дніпрових схилах.

Повне відео нагородження та інших подій конкурсу тут:
https://www.youtube.com/user/kpdupalace
Про перше місце Ані Косцової дивитись з 18-36 хв. 
Виступ Андрія Дмитрука дивитись з 18-57 хв. 


#30роківЮНПРЕСу
#ПРЕСВЕСНА
#ІТА_ЮН_ПРЕС
#КПДЮ
#yun_press_palace
#Київський_Палац_дітей_та_юнацтва
#Департамент_освіти_і_науки

Немає коментарів:

Дописати коментар