вівторок, 26 травня 2020 р.

"Цей храм панує над Подолом, помітний здалеку, з-за Дніпра!" - архітектурна перлина Києва Андріівська церква


Що ми знаємо про визначні пам'ятки Києва: Андріївська церква

"Чи бачите гори ці? На цих горах засяє благодать Божа, буде місто велике, і спорудить Бог багато церков". І зійшовши на гори ці, благословив їх, і поставив хрест, і помолився Богу, і зійшов з гори цієї, де згодом буде Київ.
Повість временних літ
 В 1753 році, 27 травня, завершилося будівництво Андріївської церкви в Києві – всесвітньовідомої пам’ятки архітектури бароко XVIII ст., що назавжди стала окрасою нашого міста. 
Збудована вона у 1747–1762 роках за проектом архітектора Франческо Бартоломео Растреллі на Андріївській горі в пам'ять відвідин Києва імператрицею Єлизаветою Петрівною, на місці Хрестовоздвиженської церкви. Крім цієї роботи, в Києві є ще одна споруда авторства Ф.-Б. Растреллі — Маріїнський палац.
З Андріївською церквою в Києві завжди було пов'язано багато прикмет та легенд. Однією з причин такої уваги киян було те, що Андріївська церква не має дзвіниці. І кияни намагались знайти пояснення цьому факту. Так, згідно з існуючим повір'ям, на тому місці, де зараз знаходиться столиця України і протікає Дніпро, раніше було море. Святий Андрій, прийшовши до Києва, встановив хрест на гору, на якій в даний час знаходиться Андріївська церква, і море пішло під землю, однак більша його частина досі захована під цією горою.
Саме тому в церкві Андрія Первозванного немає дзвіниці - згідно з легендою, після першого ж удару в дзвони море повернеться і затопить не тільки саму столицю, а й всю Лівобережну частину, яка в ті часи ще не входила до складу міста.
«Там, на Андрiївськiй горi, пiд престолом, є джерело, а в те джерело щороку забивають вiз вовни. Як тiльки покажеться зверху роса, то зараз знов запихають туди вiз вовни, бо якби полилась з того джерела вода, то ввесь свiт залила б. Я сама чула, як янголи бовтають воду пiд престолом. Ой господи! Помилуй нас, грiшних! - сказала Палажка i зiтхнула на всю хату…» (І.Нечуй-Левицький, «Кайдашева сім'я»)



Рада підтримала передачу Андріївської церкви Вселенському ...
Не обійшлось і без гумору. Так 1 квітня 1912 року київська вечірня газета «Последние новости» опублікувала наступний текст: «Вчера со страшным грохотом рухнула колокольня Андреевской церкви. Обломками кирпича завалило всю улицу. Спешите видеть!». «Гумористи» не очікували на такий результат, адже побачити зруйновану дзвіницю на Андріївському узвозі прийшла майже половина Києва. На місце «катастрофи» прибув і Міський голова із чиновниками для з’ясування причин лиха… Нікому навіть не спало на думку, що Андріївська церква ніколи не мала дзвіниці! Вже наступного ранку вийшло розпорядження київського губернатора про накладання штрафу у розмірі 300 крб. на редактора газети Сем'яновського. Штраф було сплачено в міську казну, але над київськими чиновниками ще довго потішались як кияни, так і в інших містах, зокрема в Петербурзі та Одесі.

Немає коментарів:

Дописати коментар