вівторок, 5 травня 2020 р.

Бібліотекарі на карантині

Весь світ вже більше трьох місяців поставлений "на паузу" у зв'язку з пандемією коронавірусу. Під час карантину робота бібліотекаря не припинилася, а трансформувалася в інший режим - домашній. Але наші (та не тільки наші!) бібліотекарі продовжують працювати. Вони займаються професійним саморозвитком, вивчають досвід різних бібліотек не тільки України, але й європейських та американських колег, знайомляться з культурно-мистецькими сайтами, віртуально подорожують, в соціальних мережах діляться з друзями  досвідом з подорожей, власними спогадами, емоціями, враженнями, світлинами. Також опановують різноманітні онлайн курси та уроки, слідкують за новинками українських видавництв, готують інформацію для бібліотечного блогу- корисні поради читачам, батькам, мОлоді. 
А ось, наприклад, бібліотекар Бутко Тетяна у віддаленому режимі  опрацьовує Таблиці зіставлення ББК і УДК та професійну літературу з даної теми: 
ДОВІДКА: Універсальна десяткова класифікація (УДК) — це міжнародна багатомовна класифікаційна система, що об'єднує всі галузі знань в єдиній універсальній структурі з загальною десятковою нотацією.
Таблиці УДК призначені для систематизації документів, пошуку інформації та організації фондів документів з усіх галузей знань у бібліотеках, видавництвах, інформаційних центрах тощо. Таблиці УДК перекладені і видані 57 мовами, її використовують 130 країн світу. Універсальна десяткова класифікація (УДК) є інтелектуальною власністю міжнародної некомерційної організації «Консорціум УДК» (УДКК) (UDC Consortium, UDCC), що знаходиться у Нідерландах [http://udcc.org/]. Консорціум УДК здійснює роботу з ведення, вдосконалення і розповсюдження системи УДК. Актуалізація УДК забезпечується за допомогою введення в еталонну базу даних змін та доповнень, розроблених фахівцями Консорціуму.


1. Добко Т. В. Впровадження УДК і ББК бібліотеками України: історичні паралелі і реалії сьогодення / Тетяна Добко // Бібл. вісн. – 2018. – № 2. – С. 10–24.

2. Кобижча Н. І. Універсальна десяткова класифікація (УДК) як міжнародна інформаційно-пошукова мова класифікаційного типу : лекція для студ. спец. 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа / Н. І. Кобижча, І. П. Штефан ; Київ. Нац. ун-т культури і мистецтв. – Київ : [б. в.], 2017. – 84 с.

3. Короткий тлумачний словник термінів з УДК / [уклад.: М. Й. Ахвердова, Т. Е. Калініна, Н. І. Коханевська, Ю. О. Набхан, Н. М. Чунакова] ; Держ. наук. установа „Кн. палата України ім. Івана Федорова”. – Київ : Кн. палата України, 2011. – 36 с.






 
Всі ми мріємо якнайшвидше повернутися до нормальної діяльності,  
всі скучаємо за своїми користувачами - маленькими і великими. 
Маємо надію, що достойно витримаємо цей виклик долі і з новими силами, ідеями, натхненням, а також знаннями, отриманими під час вимушеного карантину, станемо до активної роботи! 
Бережіть себе. 

Немає коментарів:

Дописати коментар