суботу, 14 січня 2017 р.

«Щедрівка й коляда в бібліотеку загляда» - народознавча година

Новий рік завжди пов'язаний з мріями про краще майбутнє. Ці мрії та бажання здавна викристалізовувались у чудові поетизовані обряди - колядування, щедрування і 
засівання. У народних календарних обрядових величальних піснях - колядках і щедрівках - втілився одвічний потяг людей до статків, щастя, добра, краси, високої моралі. У цей день готували багатий святковий стіл, а до кожної хати приходили щедрувальники.
Характерною ознакою новорічних святкувань в Україні було щедрування — старовинний звичай церемоніальних обходів хат з побажанням щастя членам сім’ї і процвітання господарства.
Ось і до нас у цей день, 13 січня, несподівано завітали з привітаннями добра, миру і процвітання наші шанувальниці, талановиті майстри та народні артисти фольклорного гурту, члени соціальної ради ветеранів КорчуватогоВідбулася імпровізована народознавча година  
«Щедрівка й коляда в бібліотеку загляда».
"На Василя, на Василя 
Під снігом спить уся земля, 
А ми із вами не спимо - один до одного йдемо, 
Гуляєм, п'єм та веселимось, з всіма своїми, а не з кимось. 
На Василя, на Василя, кума куму поздоровля, 
Свати регочуть, п'ють брати, 
Усі громадою й на "ти",
А ще, коли на Василя у світ приходить немовля - 
Рости у злагоді дитині, в великій, радісній родині. 
Тож всіх вітайте з Василем й най вас вітають навзаєм!"
Серед гостей була наша постійна читачка, народна майстриня Варвара Прокопівна Мацелла (на фото - крайня праворуч) - людина унікальної долі та великих талантів. В свої роки (а їй в цьому році виповнюється всього лише 92!) вона веде дуже активне громадське життя: приймає участь у різноманітних мистецьких акціях, всеукраїнських фестивалях, вчить дітей мистецтву ляльки-мотанки, чудово декламує байки українських класиків гумору, знає напам'ять багато віршів, проводить майстер-класи.
 ЇЇ творчість можна побачити в музеях, на виставках та фестивалях Києва, а також у приватних колекціях. Граються ляльками пані Варвари в Америці, Голландії, Сибіру.


Ми щиро дякуємо нашим вірним друзям за поздоровлення 
і вітаємо всіх вас 
з чудовими різдвяними та новорічними святами! 

1 коментар:

  1. Як чудово! Які господарі - такі й гості! Щасти нам усім у новому році! Тримаймося разом, громадою і все буде добре!

    ВідповістиВидалити