понеділок, 27 квітня 2020 р.

"Подорожуємо разом з читачами" - краєзнавчі замальовки різними країнами

Дорогі друзі!
Відкриваємо для вас нову рубрику "Подорожуємо разом з читачами". Пропонуємо цікаву пізнавальну розповідь нашої давньої читачки, в минулому - бібліотекаря ЦБС Голосіївського району Тетяни Котик. Своїми спогадами, враженнями від подорожі європейськими місцями та приватними світлинами вона залюбки ділиться з вами. Тож вмощуйтесь зручненько, оповідка буде довгенька. Ну що, друзі! Вперед, до Саксонської Швейцарії (осінь, 2019)! Найвища та найвідоміша частина цього унікального природного куточка - парк Бастай. Це комплекс пісковикових скель з оглядовими майданчиками. Найпопулярніші місце серед туристів та творчих людей, фотографів, художників і навіть альпіністів і скелелазів. Скелі тут досягають до 195 метрів над землею та 305 метрів над рівнем моря. Бастай - це частина Альпійської зони, яка простягається через Богемську Швейцарію, що на території Чеської Республіки. Також серед скель є ще одна туристична цікавинка - унікальний Бастайський міст. Вже понад 200 років він вражає своєю архітектурою. Спочатку він був дерев'яний, а потім перебудували з пісковику. Його довжина 76 метрів і висота над яром понад 40 метрів. З нього відкриваються неймовірні пейзажі як з річкою, так на цілий парк з густим лісом. А які тут світанки та заходи сонця! Не дарма тут існують так звані "Стежини художників". Бо від такої краси ну ніяк не встояти на місці, а хочеться обійти якомога більше. Довжина стежин коливається від 2 до 17 кілометрів лише в один бік. Вже уявили себе серед цієї місцини? Крок за кроком поринаєш в глибину часу і думками у небокрай на мільйони років. 
 

 
  Спостерігаючи та відкриваючи нові горизонти, Тетяна почула серед туристів своєї групи (тільки з України) прикрі слова - "в Україні такого не знайдеш і близько". Було неприпустимо промовчати і наша героїня звернула на себе увагу як всієї групи, так і екскурсовода, який на той час вже завершив свою розповідь. 
"А ви чули про Заліщики Тернопільської області? Це місто, що розташоване та повите вінцем річки Дністер, так само як і містечко Ратен, що на протилежному березі Ельби та навпроти Бастаю. Можливо ви були в найбільшому природному парку України "Подільські товтри", що входить до переліку місць "7 чудес України"Товтри – це залишки узбережних рифів, витягнених паралельно давній береговій лінії. Аналогів у світі немає, але подібні за геологічними структурами скелясті гряди є у Великобританії та США…  Цей парк поєднує в собі природні утворення у вигляді з вапняку, бар'єрного рифу та кремнію, що утворилися на місці древнього моря. Тут також багато рослин, птахів і звірів дикої природи, які занесені до Червоної книги України. Цей парк простягається на сотні кілометрів і знаходиться на території Хмельницької області. Найпопулярніші місця цього парку є Камянець-Подільський великий каньйон по обидва береги річки Збруч та Бакота. Аналогів ландшафту та природного складу землі немає ніде".
Подільські Товтри - Ukraine Inside Out


Камінь та скелі Довбуша в ЯремчеА за таємничістю та оригінальністю вигляду є так звані "Скелі Довбуша", які розташовані всього за 80 кілометрів від Івано-Франківська, в селі Бубнище. Вартують уваги легенди і казки про життя Олекси Довбуша. А побувати там, де майже неможливі умови для життя людини, помилуватися неприступними скелями, дикою природою, вкрай важко. Щоб дістатися туди, треба пролізти через "Чортову ущелину", яка завширшки всього 20 сантиметрів і в скелі, яка гладка мов скло. Не дарма це одне з улюбленіших місць серед скелелазів та альпіністів. За досить короткий час екскурсії Стежкою Довбуша, хочеться вірити, що кожному вона додасть впевненості в собі, для когось це буде лише приємна прогулянка Карпатами, а хтось відкриє в собі нові погляди на історичне минуле нашої держави.
 

Захоплюючі розповіді були сприйняті позитивно, і додали цікавості до пізнання своєї країни.
А на завершення цієї екскурсії всією групою заспівали пісню "Червона рута". Підспівували і інші відвідувачі та навіть працівники парку. До речі, ця пісня в цьому році відзначає свій ювілей - 50 (!) років від дня прем'єрного виконання. Вперше вона прозвучала в 1970 році на Театральній площі міста Чернівці у виконанні автора Володимира Івасюка та Олени Кузнєцової.
Невдовзі після цього потрапила на перші місця популярності в багатьох країнах Східної Європи. Наразі її співає весь світ і від цього така гордість охоплює душу за свій талановитий український народ. 


Ось такі таланти народжує наша рідна, 
красива, чудова, унікальна Україна! 
Приєднуйтесь до наших подорожей. 
Діліться з нами своїми цікавими  історіями - 
і про це ми будемо розповідати іншим, 
заохочуючи їх пізнавати і відкривати нові світи.

Немає коментарів:

Дописати коментар