суботу, 11 квітня 2020 р.

Із архівних спогадів наших колег. Подорожуємо по Чехії

Дорогі наші читачі, друзі, шанувальники бібліотеки!
У зв'язку з карантином офіційно бібліотеки для читачів не працюють, але наша робота не припиняється. Люди вимушено перебувають вдома, і ми запрошуємо приєднатися до віртуальної подорожі. Тож вмощуємось зручненько, заварюємо горнятко чаю чи запашної кави (бо ж ми з вами не поспішаємо #сидивдома) і... насолоджуємось приємними і позитивними емоціями. Наш шлях пролягає у чарівну країну Європи - Чехію. Тож запрошуємо вас помандрувати з нами до величної Праги.

А  поведе вас у цю захоплюючу пізнавальну подорож головний бібліотекар Алла Синявська, яка з радістю поділиться своїми спогадами, враженнями і світлинами власного архіву.  
  Тож - поїхали!
 "Порадити вам, що зробити у Празі, щоб у повній мірі насолодитися атмосферою унікального міста? Наша відповідь проста: побачити Карлів міст, завмерти від захоплення перед величчю архітектури, прогулятися розкішними парками, знайти один одного у щільному натовпі туристів і ... відвідати бібліотеку", - розповідає пані Алла.   Чехія приваблює туристів своєю величною красою, в якому відображена золота історія європейських народів. Чари її доглянутих набережних, строгих костелів, затишних площ, нічних вуличок зі старовинними ліхтарями, збільшують інтерес і цікавість туристів з кожним роком. Для наших сучасників Чехія – це перш за все всесвітньо відома здравниця і неповторне місце, де реальність і казка злилися воєдино.
Прага пропонує недоторкане середньовічне ядро, яке перенесе вас назад на 500 років. Місто стало втіленням краси і гармонії, де відпочиває погляд і завмирає душа, де люблять життя, а історія постає як відкрита книга...

01

 Карлів міст 14-го століття перетинає два історичні квартали і є однією з найкрасивіших пам’яток континенту. Це місто – енциклопедія історії та життєво важливий міський центр з багатим набором культурних пропозицій. За межами столиці – замки і палаци у великій кількості – в тому числі зухвалий замок на вершині пагорба у Чеському Крумлові, який висвітлює історії могутніх династій, чий вплив відчувався у всій Європі.
Взимку Чехія перетворюється на рай для любителів зимового спорту та відпочинку, адже в цій країні одні з кращих гірськолижних курортів Європи. Також тут є чудова можливість поправити здоров’я. Чеські курорти лікують якісно та дешевше, в порівнянні з іншими країнами.


Пец под Снежкой Після мандрівки різними чеськими місцями, запрошуємо вас відвідати Міську бібліотеку у Празі. Деякі люди вважають, що бібліотека - це зовсім не модно. Але ми та жителі Праги так не вважаємо.
 "У 10 - мільйонній Чехії працює п'ять з половиною тисяч державних бібліотек, не рахуючи спеціалізованих. Як і раніше, бібліотеки для пересічного чеха є місцем, де можна взяти додому книгу чи почитати її в залі. Протягом останніх років чехи зуміли адаптувати бібліотеки до потреб часу, до вимог сучасного відвідувача. Тепер це також одне з улюблених місць для проведення дозвілля. В минулому році мені разом з музейними працівниками Києва поталанило відвідати та побачити її на власні очі. Ділюся враженнями з вами", - продовжує свою розповідь бібліотекар.











Закордоння: Чехія — країна замків, пива, аеропортів та автомобілів “Skoda”

Соціальна мережа для любителів-мандрівників

Немає коментарів:

Дописати коментар