середу, 28 листопада 2018 р.

"У центрі Всесвіту - дитина" - Ч.2 - година толерантності до Всесвітнього дня дитини


Всі люди відрізняються між собою. Навколо нас завжди будуть ті,  хто в чомусь на нас не схожі.
З іншого боку – з точки зору інших людей, ми відрізняємось від них.
 
"Бібліотека – територія толерантності"  
під таким гаслом 21 листопада 2018 року в бібліотеці був проведений захід із циклу "У центрі Всесвіту - дитина".
Наша бібліотека – один з найбільш підготовлених майданчиків для виховання і пропаганди толерантності. Саме вона стала місцем зустрічі, інтеграції і співіснування представників різних культур, віросповідань і національностей. Виховуючи толерантність, ми забезпечуємо мирне і продуктивне майбутнє нашої країни і всього світу.
 В цей день до бібліотеки завітали учні 3-в класу (19 чол.) СШ №273 на чолі з вчителькою - Щуцькою Світланою Миколаївною. Завідувач Дубенюк А.І. провела для дітей оглядову екскурсію по відділах бібліотеки та виховну бесіду "Толерантність врятує світ"Олександр Довженко писав: «…людина повинна бути Людиною…». І саме виховання культури толерантності в дітей необхідне для того, щоб прийшовши в доросле життя, вони були озброєні розумінням цінностей ненасильства, терпимості, вмінням поважати права і свободи іншої людини.
Діти дізналися, що толерантність - це терпиме ставлення до іншого,
несхожого на тебе, прийняття іншої людини, інших думок і поглядів. Толерантність в перекладі з англійської – можливість почути іншого, зрозуміти його, допомогти йому.
 В "Материнській світлиці" маленькі гості ознайомились з виставковими роботами дітей з особливими потребами. Зокрема, вони були вражені чудовими роботами Олександри Олійник, юної майстрині із Донецька, яка від народження має тяжку хворобу кісток і вимушена пересуватися в інвалідному візочку. А її душа спрямована до краси, до гармонії і свої мрії вона втілює у рукотворних виробах.

Алла Іванівна ознайомила учнів з новинками сучасної дитячої  літератури, зокрема, звернула увагу на особливе літературно-художнє видання для дітей з порушенням зору дошкільного та молодшого шкільного віку. Книга "Лисичка і журавель" (українська народна казка) вийшла до широкого загалу завдяки Всеукраїнському благодійному проекту "Читати на рівних", яка реалізується за ініціативи Національної Асамблеї інвалідів України. Окрім збору коштів на виготовлення рельєфно-контурної книжки, цей проект допоміг ознайомити широкий загал з гострою проблемою нестачі художньої літератури шрифтом Брайля в Україні. Яскраві та позитивні ілюстрації художниці Олени Вишневської дуже сподобались учням. А фахові консультації відомих спеціалістів із асоціації тифлопедагогів України додали завершеності цьому чудовому виданню.

 
 Діти захоплено переглядали книгу, закривали оченята і намагалися зрозуміти, як її читають незрячі люди.
Світлана Миколаївна постійно фіксувала на камеру всі моменти нашого спілкування з дітьми, їхнє захоплення і непідробні емоції.

Всі гості були дуже вдячні.
Щасливі та зворушені вони обіцяли постійно приходити до бібліотеки!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар