пʼятницю, 20 липня 2018 р.

Дарунок від ГО "Українська ініціатива" - нова література з історії України

У липні наш бібліотечний  книжковий фонд поповнився дарунками від давніх партнерів - ГО "Українська ініціатива". Керівник цієї організації, відомий громадський діяч і популяризатор історії і науки Юрій Косенко подарував нашим читачам сучасну літературу з історії України.  Юрій Анатолійович коротко розповів бібліотекарям про кожне видання і провів бесіду біля книжкової виставки.


Александр Палий. Краткий курс истории Украины. - Изд-во "ТОВ "Мега-прес груп", 2017. - 468 с,. ил. 

 В книзі викладена історія України від найдавніших часів до наших днів. Представлена вичерпна інформація про найважливіші події української історії.






 
  



Усна історія російсько-української війни (2014 - 2016 роки) / за ред. В.Мільченка та В. Мороко. - Випуск 3. - Київ: К.І.С., - 200 с., іл. 

Збірник містить інтерв'ю очевидців сучасної
російсько-української війни, записані дослідниками історичного факультету Запорізького національного університету. Наведено спогади військовослужбовців Збройних сил України, Національної гвардії, Державної служби з надзвичайних ситуацій, волонтерів, переселенців. Висвітлюється особистий досвід опитаних протягом 2014 - 2016 років. Інтерв'ю доповнено фотографіями із зони бойових дій.
Андрій Іванець "Перший Курултай: від кримськотатарських установчих зборів до національного парламенту (1917 - 1918) - К.: ТОВ "Видавництво "КЛІО", 2018. - 160 с. 
Ця книга нещодавно була видана коштом Міністерства інформаційної політики України. Під час заходу, Юрій Косенко поділився своїми враженнями від книжки та наголосив на важливості саме наукового дослідження кримськотатарського визвольного руху 1917 - 1920. Це видання ознайомить читача з діяльністю Першого Курултаю, який став вищим проявом самоорганізації кримськотатарського народу у процесах революційних трансформацій 1917-1918 рр.  Дослідження опирається на  широке коло документальних джерел і мемуарів, містить сучасний найковий погляд на один з ключових періодів у багатовіковій історії корінного народу Криму. 




Дзюба Іван Донецька рана України. Історико-культурологічні есеї. - К.: ТОВ "Видавництво "КЛІО", 2018. - 136 с. 

У книзі представлені філософські есеї академіка Івана Дзюби, написані з певним хронологічним інтервалом, в яких автор намагався  зрозуміти і пояснити економічні, геополітичні, історико-культурні, регіональні та соціопсихологічні причини, що уможливили російську агресію і окупацію частини Донеччин та Луганщини. Дуже сучасними та актуальними виглядають думки автора, висловлені ним  у 2001 та 2005 роках, та підкріплені матеріалами, написаними вже під час гуманітарної катастрофи на Донбасі. 


Громенко С.В. #КрымНаш История российского мифа / С.В.Громенко. - К.: -2017. - 224 с., илл. 

Автор - кримчанин, кандидат історичних наук, лауреат V Міжнародного конкурсу ім. Єжи Гедройця, журналіст "Радіо Свобода" та "Крим. Реалії".
"Аннексия Крыма, вызвавшая крупнейший полит ический кризис в Европе со времён Второй мировой войны, подстегнула и невиданный расцвет политической мифологии. В 2014 году из большого  числа отдельных мифов и фальсифицированнных фактов на свет появилось то, что можно назвать "КрымНаш", и что было призвано оправдать в глазах мира агрессивную политику Российской Федерации. Неужели Крым - исконно русская земля? Правда ли, что крымские татары  - поголовно изменники? Действительно ли полуостров был включён в состав Украины незаконно? И чем, в конце концов, были события февраля-марта 2014 года - оккупацией Крыма или "восстановлением исторической справедливости"? Об этом вы узнаете, если прочитаете эту книгу до конца."


Цю книжку присвячую учасникам 
національно- визвольної боротьби 
та правозахисного руху
Покійним і живим.
Автор

Овсієнко В. В. Світло людей: Мемуари та публіцистика. Упорядкував автор; Худож.-оформлювач Б. Є. Захаров. - 2-е видання, доп. - Харків: Харківська правозахисна група; К.: Права людини, 2007. - 352 с., фотоіл.

Півсотні спогадів про дисидентів Василя Стуса, Юрія Литвина, Олексу Тихого, Валерія Марченка, Левка Лук’яненка та інших видатних особистостей містить книга Василя Овсієнка “Світло людей: Мемуари та публіцистика”. Книжка виходить за програмою Харківської правозахисної групи в серії публікацій меморіального характеру за підтримкою п. М. Вайсермана та акціонерного товариства "Оболонь". Книга видана Українським інститутом національної пам’яті спільно з видавництвом "Кліо".
Ці видання будуть знаходиться для постійного ознайомлення користувачів в Центрі творчості імені Олексія Дурмасенка "Корчуватий АРТ" біля бібліотечної Меморіальної стіни пам'яті загиблого воїна.


Ось такий цінний дарунок презентував нам шановний Юрій Косенко
Щиро дякуємо і з нетерпінням чекаємо на нові творчі акції  спільно з ГО "Українська ініціатива"!

Немає коментарів:

Дописати коментар