середу, 25 липня 2018 р.

"25 липня... Цей день в історії" - бібліородзинки

Трішки позитивної краси вам, друзі!
Літнім дощовим днем, 25 липня 2018 року, на присадибній бібліотечній клумбі з'явилися незвичайні квіти. Дбайливо посаджені і доглянуті невтомною бібліотечною бджілкою-берегинею Шишко Лідією Яківною в цей день розпустили свої тендітні бруньки ніжні братки. Це - багаторічна квітка, який заворожує оригінальною формою і незвичайним поєднанням кольорів.
 Ми були приємно вражені такою красою!

"Природа посміхається, коли дарують книги!" 
Ще одна приємна несподіванка в цей день - до нашого книжкового храму завітав Артем Лобанов - керівник відділу співпраці з бібліотеками та оцифрування Українського інституту книги. Було приємне знайомство, тепле спілкування і повне взаєморозуміння від обговорення спільних питань. Від нашого гостя ми отримали чудовий дарунок для своїх користувачів - книги київського видавництва "ТаТиШо".   
Так що, якщо ви не "в темі" - рекомендуємо ознайомитись, 
а краще - прочитати! 
Повірте - задоволення і насолода - гарантовані!!!)))


 



















 

1. Руслан Горовий "КонотопЗемляЛегенд", К., 2018. - 208 с., іл.
 "Конотоп - земля легенд" не має жодного стосунку до епосу однойменного стародавнього українського міста, історія назви  якого досі залишається загадкою, такою ж, як і успіх картини "Чорний квадрат" знаменитого мешканця Конотопу Казиміра Малевича. Автор книги не мав на меті  дослідити ці серйозні загадки історії. Руслан Горовий чудовою збіркою гумористичних мініатюр  намагається відродити жанр короткої гумористичної прози, яка в цьому випадку хоч і має прив'язку до конкретного міста країни, але, по суті, є віддзеркаленням життя кожного  українця.  Усі герої книги - вигадані персонажі. Навіть якщо із реальними людьми у них збігаються прізвища, ім'я тещі і татуювання на попереку.
Книга гарантує постійні напади реготу та гарний настрій надовго! 
 
2. "ЯкЗдрасті" (антологія). - К., 2918. - 198 с., іл. 
Це видання відомих українських блогерів, журналістів, письменників з автографами:
Татуся Бо
Людмила Горова
Руслан Горовий
Ольга Дубчак
Василь Кучернюк
Євген Манженко 
Хочеться зробити щось хороше. Поки робимо ото як здрасті, але робимо.  Хто ми? Ми - група блогерів.Що ми робимо? Пишемо всяку єрунду, але людям подобається і з часом вони хочуть почуть і побачити авторське виконання. Навіщо ми це робимо? 1. Для підняття настрою хороших людей. 2. Збираємо кошти на допомогу волонтерам, які опікуються дітьми, старенькими, людьми з обмеженими можливостями в зоні АТО, бійцями. 
3. Просто нам подобається спілкування з кльовими, патріотично налаштованими людьми, які ж до того мають чудове почуття гумору. Як ми це робимо? Приїжджаємо і виступаємо. БЕЗ ГОНОРАРУ. Усі виступи блогерів - благодійні. Зібрані кошти відразу ж перераховуються волонтерам. Звітність - обов'язкова. На момент виходу книжки ми  здійснили 14 виступів. Ми виступали: Черкаси, Чернівці, Вінниця, Рівне, Бердянськ, Маріуполь, Володарське, Полтава, Київ. Під час виступів наші глядачі зібрали 79 361 грн
( Увага! Це видання з поміткою 18+!)














Щиро дякуємо нашим новим друзям 
і маємо надію на подальшу плідну співпрацю! 
 








************

Далі ми вирішили зробити для вас невеличкий екскурс  
 із циклу "Згадаємо..."
"Цей день в історії..."
 *************

  25 липня 1687 року Іван Мазепа був обраний гетьманом України. Метою Мазепи як гетьмана Війська Запорозького, було об'єднання козацьких земель Лівобережжя, Правобережжя, Запоріжжя і, якщо можливо, Слобожанщини і Ханської України в складі єдиної Української держави під гетьманським реґіментом, встановлення міцної автократичної гетьманської влади у становій державі європейського типу зі збереженням традиційної системи козацького устрою. Ревний заступник православ'я, Мазепа надав кошти на будівництво в усій Гетьманщині низки церков, споруджених у стилі українського бароко. Заходами Івана Мазепи Києво-Могилянський колегіум набув статусу академії (у цей час відомої як «Могило-Мазепинська»)

 Праворуч фото:  
Сторінка з «Апостола» 1695 року з титулом Івана Мазепи

*************
25 липня 1895 рік - відбулося весілля майбутніх лауреатів Нобелівської премії Марії Склодовської та П'єра Кюрі


********
25 липня 1929 року в Алтайському краї,  РРФСР, народився російський радянський письменник, кінорежисер, актор Василь Макарович Шукшин. Заслужений діяч мистецтв РРФСР (1969). Лауреат Ленінської премії (1976, посмертно), Державної премії СРСР (1971) і Державної премії РРФСР ім. братів Васильєвих (1967). 
Багато гарних видань цього автора є в нашому фонді. Запитуйте!




















*************
25 липня 1930 рік - в СРСР введено загальну початкову освіту. Радянська школа на шляху свого розвитку до загальної середньої освіти пройшла ряд етапів. На першому етапі - в 20-ті - на початку 30-х рр. йшов процес становлення і зміцнення загальноосвітньої школи, яка в основному вирішувала завдання здійснення загальної початкової освіти дітей та молоді, ліквідації неписьменності і малограмотності дорослого населення. 
*********** 

 25 липня 1934 року помер Нестор Махно.  
Нестор Махно (26 жовтня 1888 - 25 липня 1934) - видатна особистість, лідер анархістського руху в Україні, якого радянська пропаганда називала бандитом, а справу його замовчувала. Мав прізвисько "Батько Махно".  Зараз його порівнюють з Робін Гудом, Спартаком, «товаришем Че». Виходець з найбіднішого селянства, він у 29 років зумів зібрати під прапором анархії 100-тисячну армію і почав створювати на південному сході України анархістське суспільство — трудову федерацію, яка проіснувала 100 днів під постійними ударами білих і червоних.
Савченко, В. А. Нестор Махно / Віктор Савченко. — Х.: ПЕТ, 2013. — 128 с.
Ким же був Махно у реальному житті? Політичний та військовий діяч, командувач Революційної повстанської армії України, керівник селянського повстанського руху 1918–1921 років, відомий анархіст і тактик ведення партизанської війни? На це питання і дає відповідь книга В. Савченка, що присвячена одному з найвідоміших українців XX сторіччя. 

Ця книга є в нашому бібліотечному фонді - запитуйте.

*********** 

 25 липня 1943 рік - в Італії повалено фашистський режим та відбулася відставка Беніто Муссоліні. Бені́то Амілька́ре Андре́а Муссолі́ні 
(29 липня 1883 - 28 квітня 1945) - італійський політичний діяч, фашистський диктатор Королівства Італія з 1922 по 1943 роки. Він сконцентрував усю владу в своїх руках як провідник, «дуче» (il duce) Фашистської партії та спробував створити Італійську імперію, яка була б у військовому союзі з Третім Рейхом. Поразка Італії у Другій Світовій війні привела також до втрати влади Муссоліні.
 ************
25 липня 1963 рік - Велика Британія, СРСР та США підписали Договір про заборону ядерних випробувань в повітрі, у відкритому космосі та під водою.
***********
25 липня 1980 року помер Володимир Висоцький - видатний радянський актор, співак і поет, класик жанру авторської пісні, автор низки прозаїчних творів, заслужений артист РРФСР (1986, посмертно) і лауреат Державної премії СРСР (1987, посмертно). Висоцький написав близько 700 пісень і віршів, з великим успіхом гастролював у СРСР і за кордоном. Особливо прославився виконанням своїх авторських пісень під акустичну гітару. Як актор зіграв близько тридцяти ролей у фільмах (зокрема «Місце зустрічі змінити не можна», «Вертикаль»). 
Учасник постійної трупи театру Драми і комедії на Таганці. 
2011 рік.  Архівне фото Грінівської вітальні.
Відзначаємо день народження В.С.Висоцького в бібліотеці.
В центрі - в чорному костюмі з краваткою-метеликом - 
людина-легенда, відомий київський читець, чудовий декламатор поезії - 
Олег Васильович Петраков. 
В 70-х роках минулого сторіччя тривалий час працював в 
Театрі Драми і комедії на Таганці і був особисто знайомий 
з Володимиром Семеновичем Висоцьким
Його спогади про цю видатну особистість нікого не залишають байдужим. 
************

25 липня 1983 рік - в Радянському Союзі закінчено будівництво газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород завждовжки 4 451 км. 


************
25 липня 1984 р. - Світлана Савицька (нар. 8 серпня 1948) стала першою жінкою-космонавтом, яка вийшла у відкритий космос і провела там 3 години 35 хвилин.

Льотчик-космонавт СРСР, двічі Герой Радянського Союзу (1982, 1984), заслужений майстер спорту СРСР (1970), кандидат технічних наук (1986). 

**************



Якщо вас зацікавила ця чи інша інформація - 
звертайтесь до нашої бібліотеки 
і ми з радістю вам допоможемо, підскажемо, проконсультуємо!

3 коментарі:

  1. Алла Ивановна, дорогая!!!! Вы даете очень интересную и нужную информацию. огромное Вам спасибо!!!!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Unknown - Людмила Пироцкая. Алла Ивановна, Вы выполняете потрясающе огромную и необходимую работу. Желаю позитива и много положительных эмоций. Вам всеобщая благодарность!!!!!!!

    ВідповістиВидалити
  3. Щиро вам дякую, вельмишановна пані Людмило, за теплий відгук про нашу скромну діяльність. Приємно працювати і усвідомлювати, що це комусь потрібно і приносить користь. Завжди чекаємо на вас і раді спілкуванню!

    ВідповістиВидалити