вівторок, 1 березня 2016 р.

"Естонський феномен" - 98-й річниці незалежності Естонії присвячується...


24 лютого – це день незалежності Естонії. В Києві відбулося святкування 98-ї річниці незалежності цієї країни. 
В ознаменування цієї знакової події
Посольство Республіки Естонія в Україні влаштувало офіційний прийом у стінах посольства для вужчого кола запрошених осіб, а 26 лютого – в кінотеатрі «Кінопанорама» - для ширшого кола гостей. 
Також, з 24 по 28 лютого включно у Києві проходив тиждень естонського кіно. Для участі в акції приїхало декілька шанованих і знаних у світі естонських режисерів, на чолі з Вайко Едуром. 
Тиждень кіно відбувся завдяки Міністерству культури Естонської Республіки, Фонду «Капітал культури», Посольству Естонії в Києві, Пярнуському кінофестивалю.

Основна мета тижня кіно - ознайомлення з естонською кінопродукцією, але в той же час організатори не хочуть ховати голови в пісок щодо того, що відбувається на сході України. Своїми фільмами і присутністю вони висловлюють підтримку суверенності і територіальної цілісності України і показують братньому народу, що він не самотній, що дружній народ Естонії підтримуємо його в скрутні часи.
Наша бібліотека тривалий час має партнерські зв'язки з громадським діячем, науковцем - Юрієм Косенком. 
Нещодавно він завершив читати цикл лекцій під загальною назвою «Естонський феномен».
Завдяки Юрію Косенку в бібліотеці в 2014 році було започатковано цикл науково-популярних лекцій та  Кінолекторій. Працівники та читачі мали чудову нагоду пізнавати історію та культуру східних та європейських країн, долучатися до кращих світових зразків мистецтва та літератури. 
На цей раз Юрій Косенко люб'язно запропонував долучитися до святкування 98-ї річниці незалежності Естонії в кінотеатрі "Кінопанорама".
Головний бібліотекар Алла Синявська відвідвідала захід, що відбувся 26 лютого, послухала промову посла Естонії в Україні, пана Сулева Канніке - представника Міністерства Культури України, переглянула монументальну стрічку генія естонського (й світового!) кінематографу Елмо Нюганена «1944», присвячену трагічним подіям Другої світової війни. 
(Для бажаючих - посилання на цей фільм):
https://sites.google.com/site/estoniahistory/nyydisaeg-ja-muu/-1944
Цікаво зазначити, що прийшовши на захід, Алла Іванівна зустріла знайомі обличчя: друга і партнера бібліотеки, видатного вітчизняного вченого-вірусолога, завідувача кафедрою вірусології КНУ ім. Тараса Шевченка - Валерія Петровича Поліщука, котрий, як виявилося, вже давно має тісні наукові зв’язки з естонськими колегами.
Алла Синявська та професор Валерій Поліщук
 Професор Поліщук розповів, що вже у вересні цього року у Києві відбудеться міжнародна наукова конференція під назвою «Віруси та біоресурси» у якій має взяти участь й естонська делегація. 
Приємна зустріч відбулася і з пані Маре Літневською. Пані Маре є співробітниця Посольства Республіки Естонія в Україні та голова естонського земляцтва ім. Віктора Кирвела. До речі, в 2014 пані Маре була почесним гостем у нашій бібліотеці на заході "Тисяча чудес маленької країни", присвяченому Естонії. 
Фото із архіву бібліотеки.
Алла Дубенюк та Маре Літневська обмінюються дарунками.
(27 квітня 2014 року).
Своїми враженнями та осмисленням величі естонської культури Алла Синявська поділилася з нами, колегами, а це, відповідно, призвело до обговорення колективом бібліотеки нових планів стосовно вивчення естонського досвіду в Україні. 
Варто додати, що Юрій Анатолійович запропонував Аллі Іванівні офіційно записатися на курси естонської мови, котрі мають розпочатися у березні цього року. 
Маємо надію, що відтепер наша колега буде знати цю мову, глибше розуміти історію та культуру близької нам Естонії та матиме змогу відвідати цю чудову, братню, європейську країну! 
Алла Синявська та Юрій Косенко 
на заході в кінотеатрі "Кінопанорама".
26 лютого 2016 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар