вівторок, 23 лютого 2016 р.

"Київ у просторі та часі"


20 лютого 2016 року у рамках проекту  літературно-мистецького салону "Грінівська вітальня"
відбулася краєзнавча зустріч з науковцем, письменником, києвознавцем Стефаном Машкевичем 
(Україна - США)
"Київ у просторі та часі". 

 

Була підготовлена однойменна книжкова виставка, де представлені деякі книги наших читачів з автографами.
Краєзнавчий вечір розпочала, як завжди, завідуюча бібліотекою - 
Дубенюк Алла. Вона представила шановного гостя - вченого-науковця, дослідника-києвознавця Стефана Машкевича. Коротко розповіла про його життєвий шлях, творчі відкриття, наукові дослідження та авторські видання. 
Народився він у Києві, в 1971 році. Закінчив фізичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
В 1993 року захистив кандидатську дисертацію на тему "Питання квантової та статистичної механіки еніонів". Вже за два роки працював у Франції, а протягом 1995–1996 років працював науковим співробітником Центру передових досліджень в Осло (Норвегія). В 1998 році з батьками переїхав до міста Нью-Йорк (США), де проживає по даний час.
З 2001 року почав цікавитися трамваями Києва, написав історичний нарис «Памяти киевских трамваев». 2004 року вийшла його книга «Трамвайные копейки». В 2005 року Стефан Машкевич захистив дисертацію доктора фізико-математичних наук на тему «Квантова та статистична механіка систем із дробовою статистикою».
Стефан Машкевич суміщає роботу старшим науковим співробітником фірми «Schrödinger» (Нью-Йорк) та роботу провідним науковим співробітником Інституту теоретичної фізики імені М.М. Боголюбова НАН України (Київ).
Володіє українською, російською, англійською, італійською та французькою мовами.
Стефан презентував в бібліотеці свою книгу
"Два дня из истории Киева". 
Незалежне дослідження, що стосується спірного і не до кінця вивченого періоду в історії Києва - це чередування зміни влади в 1917-1920 роках. В книзі хронологічно точно описані події 30-31 серпня 1919 року, коли внаслідок тристороннього протистояння за два дні влада в місті змінювалась двічі... 
Автор отримав доступ до рідкісних видань: книг, журналів, альманахів, документів, мемуарів, статистичних даним, які зберігаються в архівах та бібліотеках не тільки України, але й Росії, Франції, Америки. Він опрацював величезний пласт інформації, зміг живою та зрозумілою мовою викласти факти, намагаючись не надавати власних оцінок.
Це видання дуже якісно ілюстроване, має більше 90 фотографій, в тому числі, рідкісні портрети лідерів протиборчих сторін.  Цінним додатком є відновлена німецька мапа Києва 1918 року.




Стефан Машкевич залишає свій автограф у Гостьовій книзі бібліотеки:
"Уют этого места превосходит почти все, 
что я когда-либо видел и ощущал. 
Большое спасибо и до новых встреч! 
Стефан Машкевич. 20.02.2016 "
На захід прийшло багато людей. Всього було 88 користувачів.

Готуючись до цієї зустрічі, ми запросили не тільки наших друзів-читачів, 
але й колег.

До нас завітали представники ЦБС Голосіївського району: Зоя Логвиненко 
і завідуюча бібліотекою 
ім. М. Гоголя - 
Елеонора Свердлова

Елеонора Іллівна  розповіла про велику та змістовну краєзнавчу роботу, яку проводить бібліотека ім. М.Гоголя протягом 40 років! Результатом цієї кропіткої пошукової бібліографічної діяльності є більше 80! конволют, в яких зібрані цікаві маловідомі матеріали про життя видатних особистостей, що проживали в Києві. Це і письменники, музиканти, поети, громадські діячі і багато інших, для кого Київ став рідною домівкою. На базі цієї бібліотеки довгий час працював клуб "Літопис", очолюваний легендарною Елеонорою Рахліною (дочкою відомого українського диригента Натана Рахліна) - українським краєзнавцем, спеціалістом з історії Києва, екскурсоводом. На даний час в бібліотеці ім. М.Гоголя успішно діє клуб "Киянин". Елеонора Свердлова створила при бібліотеці музейну кімнату "Київ мого дитинства", де зібрані речі, фото, листівки повоєнного Києва. Цей музейний проект створено на основі особистих архівів сім'ї Свердлових. На зустріч з Стефаном Машкевичем Елеонора Іллівна принесла частину своїх бібліографічних видань і конволют краєзнавчого змісту і провела віртуальний екскурс про видатних людей, які проживали в нашому місті.





Фото на згадку.







Цікавий був виступ відомого молодого поета, 
києвознавця, барда - Дениса Голубицького. 
Він також довгий час займається вивченням рідного міста, 
а в своїх піснях та віршах оспівує Київ.


Насамкінець, нашого гостя і всіх присутніх прийшли привітати наші давні друзі - аматорський колектив - тріо"Срібні дзвони" , які виконали низку рідкісних українських автентичних пісень.

 Хочеться щиро подякувати всім, хто долучився до такої цікавої події, хто знайшов час та можливість прийти до нас, поспілкуватися, дізнатися нову інформацію про рідний Київ, познайомитись з талановитими особистостями. 
Ми дякуємо своїм колегам, кому небайдужа доля нашого міста, які роблять велику справу і докладають чимало зусиль, щоб бібліотеки розвивались, приносили користь суспільству; створюють, зберігають і примножують культурне надбання нашого народу! 
Низький уклін вам, добрі люди!!! 
Завжди вам раді!

Немає коментарів:

Дописати коментар