понеділок, 11 квітня 2022 р.

Усі ми зараз – кухонна шафка: Історія фото, яке стало символом стійкості українців у війні проти РФ

Сьогодні в Україні набула популярності світлина з кухонною шафкою. 6 квітня 2022 року її сфотографувала фотокореспондентка порталу Суспільне Єлизавета Серватинська. Незважаючи на те, що частина багатоповерхівки рухнула, ця кухонна шафка з посудом залишилася висіти. Її фото широко розійшлося в Інтернеті й стало популярним. Будівля із вцілілою шафою стоїть на в'їзді до міста Бородянка. Це селище під Києвом, в якому до війни проживало 13 тисяч людей, сьогодні воно майже повністю зруйноване. Ця полиця та посуд, які витримали вогонь, називаються в мережі символом непохитності українців. Багато користувачів кажуть, що фотографія вцілілого предмета меблів найкраще ілюструє стан, в якому вони зараз знаходяться. 

 Бородянка фотореп

На світлині, окрім уцілілих тарілок, також можна помітити ще одну цікаву деталь - маленького керамічного півника, що знаходився зверху на поличці. Він встояв. Дізналися й про автора цього витвору мистецтва - це майстер художньої кераміки - Прокоп Якович Бідасюк (1895 року народився у Василькові). Був майстром Васильківського майолікового заводу. Створював вази, тарілки. декор, іграшки. Його роботи зберігаються в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва. Це культурний пласт нашого недалекого минулого, який широкому загалу майже нічого невідомо. Витвори майстрів заводу "Васильківська майоліка" - це феномен, яким ми повинні пишатися. Журналістка Оксана Демченко написала: "Наша васильківська майоліка - крихкий витвір скульптора Прокопа Бідасюка, вцілів та вистояв. І ми зможемо!". 

     

Зі славнозвісною шафою, яка вціліла разом з посудом та півником, українці роблять колажи та арти.



  Під час візиту прем'єр-міністра Великої Британії до Києва Бориса Джонсона 9 квітня 2022 року йому та Президенту України Володимиру Зеленському  подарували на згадку подібних керамічних півників.


Немає опису світлини.

2 коментарі: