пʼятницю, 10 травня 2019 р.

"Переможним салютом засяяло зоряне небо!" - книжкова виставка-інсталяція

Щорічно 8 та 9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні
У ці дні нам, бібліотекарям,  важливо нагадати своїм відвідувачам і користувачам про непересічну роль українців у перемозі Об’єднаних Націй у Другій світовій війні, висловити повагу всім борцям проти нацизму, увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти проти людяності, скоєних у ці роки. 
До цих вікопомних подій
в читальній залі старшого відділу бібліотеки з 06 по 13 травня 2019 року експонується книжкова виставка-інсталяція  
"Переможним салютом засяяло зоряне небо!". 
Підготувала її бібліотекар Бутко Тетяна. Утверджуючи традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі "не святкуємо, а вшановуємо", ми пропонуємо згадати Другу Світову з акцентом на ролі людей, які боролися проти нацизму.
Символом цих пам'ятних подій є квітка маку.
Його появу пов'язують із віршами двох людей: канадського військового лікаря Джона Мак-Крея та представниці Християнської асоціації молодих жінок Мойни Майкл. Перший під враженням боїв у Бельгії у 1915 році написав твір "На полях Фландрії", що починався словами:
“В полях фламандських квітне мак
Поміж хрестів – скорботний знак
По нас…”

(переклад Оксани Самари)
Друга – 1918 року написала вірша "Ми збережемо віру", в якому обіцяла носити червоний мак у пам’ять про загиблих. Саме Мойні Майкл у листопаді того ж року причепила червоний шовковий мак на пальто. А наша завідувач сектором для дорослих Возняк Ганна власноруч виготовила такий символ і прикрасила цією квіткою вхід до бібліотеки.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар