вівторок, 23 жовтня 2018 р.

"Естонія: природа і люди" - презентація фотовиставки

 20 жовтня 2018 року в Центрі творчості ім. О.Дурмасенка "Корчуватий АРТ" при Бібліотеці №15 відбулася презентація художньої виставки авторських фотографій
"Естонія: 
природа і люди".
Цей захід був проведений за участю і при активній підтримці наших друзів та партнерів:
ГО "Українське Літературне Товариство імені Фрідеберта Туґласа", 
ГО "Українська Ініціатива"(голова - Косенко Ю.А.)
Естонського земляцтва ім. В. Кирвела в Україні.
  Відкриття виставки приурочене до Міжнародного дня фіноугорських народів. Відзначається традиційно щорічно 17 жовтня. 
 Завідувачка бібліотекою Дубенюк Алла розпочала зустріч з короткої інформації про фіноугорських народів, говорила про вплив глобалізаційних процесів та інформаційних технологій, внаслідок чого зникають деякі культури та мови. І, на жаль, цьому неможливо протистояти. Але інстинкт збереження людства - в історії та традиційній культурі. 
Новітні дані сучасної науки свідчать, що носії фінно-угорських мов живуть на території Європи вже майже 10 тисячоліть. В наш час представники уральської сім'ї мов (фіноугорських і самодійських) нараховують близько 25 млн. чоловік і проживають на території, яка простягається від Норвегії на заході до Приоб'я на сході і низовій частині Дунаю на півдні. Регіони їх проживання - це безліч анклавів, оточених сусідами, що говорять на індоєвропейських (німецьких, слов'янських, романських) і тюркських мовах. До фіноугорських відносяться 24 народу, історична доля та політичний статус яких дуже різняться. Будучи корінними жителями на своїй землі, вони в більшості своїй державності ніколи не мали. Тільки близько 15 млн. угорців, 5 млн. фінів і 1 млн. естонців до теперішнього часу створили свої незалежні держави.

Ознайомитись з виставкою можна всім бажаючим 
з 20 жовтня по 20 грудня 2018 року.
Після завершення експонування фотографій у нашій бібліотеці
вони будуть назавжди передані в місто Краматорськ. 





Немає коментарів:

Дописати коментар