четвер, 11 жовтня 2018 р.

Учасники Міжнародного літературного конкурсу "Созвездие Духовности - 2018"

Цей репортаж буде довгий і насичений інформацією та фото! 
 8 жовтня 2018 року до бібліотеки завітали гості - учасники Міжнародного літературного конкурсу "Созвездие Духовности - 2018", що відбувся в Києві. Його засновники: Міжнародний сайт українського відділення Всесвітнього Форуму Духовної культури та  Міжнародний літературний портал "Писатель в интернет-пространстве". Цей конкурс проводиться для виявлення кращих творів в жанрі літератури, що  відображає духовний світ людини, її творчий потенціал, культуру, прагнення до високих ідеалів добра і справедливості. Проведення такого конкурсу сприяє розвитку дружніх зв'язків між країнами і народами, вихованню молоді та підростаючого покоління в дусі гуманізму та толерантності. Проводиться  він щорічно з 15 травня по 15 серпня, а у жовтні, зазвичай, відбувається нагородження переможців. На цей раз містом для нагородження був обраний Київ. Було зареєстровано 159 учасників з різних країн. Ми співпрацюємо з організатором цього конкурсу - письменницею, поетесою і журналісткою Наталією Вареник.

(скріншот фото головної сторінки порталу "Писатель в интернет пространстве")
 
Ми щиро хочемо привітати наших давніх друзів бібліотеки - поетесу Юлію Бережко-Камінську (Україна), яка неодноразово виступала для наших читачів, з врученням їй срібної медалі у номінації "Духовність" та Сергія Васильєва (Україна), який отримав літературно-музичну Премію ім. Леоніда Єсаулова.
А в бібліотеці ми радо вітали переможців конкурсу - зарубіжних гостей:
 Зою Шамбуловну Донгак (Республіка Тива)
 та Тетяну Сендєєву-Бурову (США, Лос-Анджелес).
Зоя Донгак - народилася в Республіці Тува в багатодітній сім'ї. ЇЇ авай і атай (мати та батько) мали 12 дітей! Зоя була 5-ю дитиною в родині. За фахом - лікар-педіатр та лікар-офтальмолог; відмінник охорони здоров'я Російської Федерації. Ветеран праці та ветеран спорту. Закінчила Вищі літературні курси Літературного інституту імені О.М.Горького, аспірантка. Автор 9-ти книг прози та поезії. Професійний перекладач на тувінську мову. Писати почала в 57 років! Вірш, за який вперше отримала гонорар, називається "Аваныш ынакшылы" ("Любов матері"). Його Зоя присвятила своєму коханому чоловіку Кара-оолу. В бібліотеці поетеса зачитала свій улюблений твір:

 










"ТУВИНКА  Я!"

Тувинка я. Народ мой гордый.
Я дочь серебряной горы.
Дитя тувинского народа,
И я – наследница  Тувы.

Я ветер, что колышет травы,
Степной цветок, лазурь озёр.
Под стать реке с упрямым нравом,
Стремительно  бегущей с гор.

Я – боль, я – слава и свобода,
Я – мужество богатырей…
Храню в себе я память рода,
Наследие страны своей.

Тувинка я. Народ  мой гордый,
Я – дочь серебряной горы!


Книга "Я - дочь серебряной горы" була визнана на конкурсі  кращою книгою року в номінації "Екологія".
Зоя Шамбуловна подарувала нам свій збірник віршів "Ам-Даа, Ам-Даа, Чурттаксаам Кээр"  ("И снова мне хочется жить!"), видана в м. Кизил, 2013 р.  тувинською мовою.
З якою гордістю і ніжністю розповідала пані Зоя про свій рідний край і про свій тюркський народ, один з корінних народів Саяно-Алтайського нагір'я. Столиця Тиви місто Кизил. Це географічний центр Азії. За релігією тувинці — буддисти та прибічники традиційних культів (шаманізм).
 


 










 



А поетеса із Америки - Тетяна Сендєєва-Бурова поділилась своєю творчістю і подарувала дві книги з дарчим підписом "Исцеление души стихами...", та "Басни и притчи".
Тетяна народилася в Республіці Киргизстан. В 1994-2009 році проживала в Алтайському краї. Потім емігрувала до Америки. Наразі проживає в Лос-Анджелесі. Тетяна Сендєєва-Бурова - член Міжнародної Гільдії письменників, член Спілки письменників Північної Америки, кандидат в члени Інтернаціональної Спілки письменників. Має медаль і диплом ім.М.Цвєтаєвої. На конкурсі вона отримала нагороду в номінації "Духовність" за книгу "Как хочеться быть просто человеком!"
"Не просто так приходим мы на землю,
Есть скрытый смысл бытия... его увидь.
Полёт души познай ты в человека теле,
Не отсидись в гнезде, не потеряй момент!"

 

















 



Бахит Рустемов (Казахстан) був почесним членом журі конкурсу "Созвездие Духовности-2018". Він журналіст, публіцист-міжнародник, історик, теолог, перекладач. Член Спілки журналістів Казахстану, член Всесвітньої Асамблеї тюркських народів, академік Міжнародної Євразійської академії телебачення, радіо та друкованих ЗМІ, член Конгресу літераторів Європи, лауреат  літературної премії ім. Б. Грінченка (Україна), має Диплом і нагороду "Гордість нації" (2015) та медаль ім. Л.Толстого.
 Для наших друзів ми провели екскурсію по бібліотеці, розповіли про історію створення "Материнської світлиці" з її неповторними народним українським колоритом. А колега з ЦРБ ім. М.Некрасова Зоя Логвиненко детально розповіла про діяльність музейної кімнати О.Гріна, показала меморіальні експонати, листівки, раритетні книги, різні артефакти. 
Ми щиро подякували нашим новим друзям за дарунки та продовжили бесіду в затишному куточку бібліотеки за кавою зі смаколиками. Гості ділились враженнями, а їх (повірте нам!) було в них дуже багато! Ми обмінювались телефонами, адресами, подружились у соцмережах. Ці люди знаходяться вперше (!) в нашій країні. І особливо для нас було приємно, що вони знайшли час завітати до бібліотеки. 
З нашої розповіді та екскурсії вони дізнались, що таке українська культура, наші традиції, національне вбрання, автентичне декоративно-прикладне мистецтво тощо.


По закінченню вони щиро нам подякували і сказали, що Україну та українську культуру сприйматимуть, з душевним теплом згадуючи нашу бібліотеку та нашу гостинність! 
Висловили бажання приїхати до нас ще і запрошували до себе в гості!

Немає коментарів:

Дописати коментар