понеділок, 15 січня 2018 р.

"Добрим починанням - жити! " - наші бібліотечні напрямки

 На початку нового року, зазвичай, підводяться підсумки, планується подальша діяльність у кожному закладі. Ось і ми вирішили систематизувати ключові вектори нашої діяльності протягом останніх років і більш широко ознайомити наших постійних і перспективних користувачів з роботою Бібліотеки №15 для дітей та її соціально-культурологічними напрямками.
Починаючи з 1993 рр. і по цей час при бібліотеці працює музейна кімната «Материнська світлиця», у якій популяризуються надбання історії, культури і традицій українського народу. В ній знаходиться постійнодіюча виставка авторських виробів: вишиті рушники, народне вбрання, предмети декоративно-прикладного мистецтва, національні костюми, зразки глиняних виробів періоду Трипільської культури.
Тут експонуються виставки художників-інвалідів. Основні ідеї та наповнення цієї автентичної музейної кімнати створює та підтримує працівник бібліотеки Шишко Лідія Яківна, яка працює в даному закладі більше 25 років. Вона розробила дизайнерську версію стилізованої української печі та декоративного тину із верболозу. В цьому залі проводяться різноманітні зустрічі з цікавими людьми, фестивалі поезії та авторської пісні «Острів» імені Довлєта Кєлова, бібліотечні презентації, краєзнавчо-народознавчі заходи, театралізовані постановки, кінолекторії з Юрієм Косенком, зустрічі з народними колективами, артистами, письменниками, художниками та музикантами.

 






 
 ***
З 2001 року була започаткована акція «Ми духом незламні!». Ініціатором її став художник-графік, громадський активіст, ліквідатор ЧАЕС, інвалід-чорнобилець – Жорж Шанаєв. З 2005 року тісно співпрацюємо у цьому напрямку з Центром трудової реабілітації розумово відсталих інвалідів м. Києва філія з відділенням денного перебування соціально-побутової адаптації Голосіївського району (керівник –Діденко Н.В.), Народною академією творчості інвалідів (керівник – Александрова О.І.), художньою школою №9 Голосіївського району.   

 ***
З 2005 року і по цей час при бібліотеці працює Музейна кімната письменника О.С.Гріна. Ініціювала цю ідею головний спеціаліст по роботі з громадськістю Голосіївської ЦБС - Зоя Логвиненко. А почалося все в 2005 році зі звичайної відпустки та подорожі до Криму, в місто Феодосія,  спільно з завідуючою бібліотеки №15 Аллою Дубенюк. Там ми познайомились з колективом феодосійського Літературно-меморіального музею ім. Олександра Гріна.
 "В любимой Грином Феодосии, в доме, где он жил, открыт волшебный музей, музей парусников и шхун, где из угла выступает нос корабля, где живут морсккие фонари, канаты и подзорные трубы, унося с собой посетителей в карту Гринландии с новыми мысами и проливами, с городами Гель-Гью, Лисс, Зурбаган..." (Анастасия Цветаева).
















Ми відкрили для себе постать цікавого і загадкового письменника Олександра Гріна, його глибокі філософсько-романтичні твори, поринули у його драматичне, повне незгод і поневірянь життя, його ніжне і щемке кохання до улюбленої дружини Ніни Миколаївни Миронової (Грін). Ці враження вплинули на ідею створення в бібліотеці осередка по вивченню та популяризації творчості письменника О.С.Гріна. А професійна допитливість відкрила нам нові цікаві постаті, які в свій час мали тісну дружбу з вдовою письменника. Це відомі кияни: друг і душенаказчик Ніни Миколаївни, вдови письменника, легендарний громадський діяч, вчений-винахідник, педагог Олександр Аркадійович Верхман.
Музикант, поет, художник, інженер-радіофізик - Ігор Жук. Нині покійна письменниця, вчений-біолог, близька подруга Ніни Миколаївни - Юлія Олександрівна Первова; родина В'язьмітіних та ін. 

 За тривалий час в бібліотеці назбиралося дуже багато раритетних та меморіальних документів, фотографій з особистих архівів, оригінальних листів, книг та альбомів з дарчими підписами, збірники матеріалів з феодосійських наукових конференцій «Грінівські читання» за 2004-2012 роки, афіші тощо…
 











 А з 2011 року і по цей час при Бібліотеці № 15 активно діє  літетратурно-мистецький салон «Грінівська вітальня». Починали ми як пілотний культурологічний експеримент за пропозицією активіста 
 бібліотеки, поета, видавця, відеооператора - Миколи Шошанні. 

Сюди входить Літературно-мистецька вітальня (2012 рік) та Музейна кімната письменника (2005).
У літературно-мистецькій вітальні, зазвичай, по суботах, проходять зустрічі з цікавими творчими особистостями, обдарованою молоддю, талановитими письменниками, поетами, бардами, музикантами. Найцікавіше із того, що відбувається у Грінівській вітальні, у подальшому популяризується в Інтернеті за допомогою відеороликів і сучасних інформаційних та інноваційних технологій. З 2011 року активно діє сайт: «Грінівська вітальня. Творчі зустрічі» http://grinvitall.io.ua/ та відкритий відеоканал в Ютьюбі: https://www.youtube.com/user/ALLXLIB/videos.

На даний час в ньому зібрані близько 742 відеороликів, які популяризують найкращих творчих особистостей, що виступали в бібліотеці. Цей відеоархів отримав назву «Відеоантологія живої культури сучасності». Така важлива інноваційна, культурологічна та просвітницька робота у бібліотеці виконується на громадських засадах зусиллями команди однодумців. Завдячуючи активній популяризації творчості талановитих авторів,  Грінівська вітальня стала брендом, популярним та шанованим майданчиком для виступів авторитетних бардів, поетів та діячів культури не тільки Києва і України, а також близького та далекого зарубіжжя. Перелік авторитетних імен, чиї вечори відбувалися у вітальні, є тому живим підтвердженням. В холі бібліотеки з 2012 року представлено Галерею творчих особистостей. Це кольорові фотоафіші, які дають цілісну картину творчих заходів.
Діяльність літературно-мистецького салону «Грінівська вітальня» є суттєвим доповненням до традиційних планових заходів, які проводяться в усіх бібліотеках Голосіївської ЦБС: книжкових виставок, презентацій книг, виховно-патріотичних заходів та заходів до святкових календарних дат, державних подій, тощо.
Маємо свою сторінку у соціальній мережі Фейсбук: https://www.facebook.com/allxlib.
***
Бібліотека проводить велику патріотично-виховну роботу для молоді.
З 2014 року, завдяки  художнику та громадському діячу Глібу Гржибовському відкрито Центр творчості «Корчуватий АРТ». В ньому експонуються виставки художників професіоналів, аматорів та молоді; проходять вернісажі, виступи митців та інші культурні заходи. 


З 2015 року, після загибелі власного сина Олексія, патріота, захисника України, воїна АТО, героя-кіборга з позивним «Динамо» (1989 – 2014), який загинув у 25 років від рук російських бойовиків, захищаючи рідну землю, в цьому залі діє Меморіальна стіна пам’яті імені Олексія Дурмасенка, створена  Глібом власними силами і коштом.
Колектив бібліотеки проводить активну соціальну і громадську роботу з волонтерами, допомагає армії, матеріально і морально підтримує наших поранених бійців у шпиталях. Ми запрошуємо бійців-захисників на зустрічі з творчими людьми, представниками влади; передаємо дитячі листи, художні вироби та книги (зібрані через Буккросінг) у зону АТО.
***
Протягом багатьох років наша бібліотека підтримує творчі партнерські зв'язки з Навчально-науковим центром професійно-технічної освіти Національної академії педагогічних наук України (ННЦ ПТО НАПН України) (директор - Гоменюк Д.В), який знаходиться у нашому мікрорайоні. В ньому навчається близько 300 учнів.
Світлина від Навчально-науковий центр професійно-технічної освіти НАПН України. 



 









***
Ми завжди відкриті до творчої співпраці з новими цікавими партнерами, громадськими організаціями, переселенцями, представниками влади, з кожним, хто потребує нашої уваги, тепла і підтримки. Зі свого боку надаємо можливість для комунікативного спілкування різним організаціям (що не суперечать чинному законодавству!), проводити майстер-класи для дітей, обмінюватись досвідом з колегами, приймати участь у районних та міських культурно-просвітницьких акціях, створюємо всі умови для збереження та популяризації культурного надбання українського народу.
З 1993-го року і по цей час
завідуюча бібліотекою - Дубенюк Алла Іванівна,
заслужений працівник культури України,
керівник проекту «Грінівська вітальня».
12 січня 2018 року
Завжди раді вітати вас у нашій бібліотеці!
Бібліотека №15 Голосіївського району.jpg

4 коментарі:

  1. Пишаюся дружбою з вами і дуже сумую за вами, мої дорогі друзі! Ви одні з найкращих у нашій бібліотечно-просвітянській царині. Обіймаю.

    Херсон-2018

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щиро дякуємо вам, дорога колего, пані Ольго! Ваші слова для нас - великий стимул для подальшого розвитку в "бібліотечно-просвітянській царині"!
      Завжди чекаємо на зустріч з вами!

      Видалити
  2. Бажаю удачі всім нам в Новому році, не дивлячись на складний час. Нових ідей, творчого настрою на все та оптимізму, дорогі колеги!

    ВідповістиВидалити