середу, 31 січня 2018 р.

"Згадаймо Крути, козацьку славу. Ми відступати не маєм права" - патріотична бесіда

"Спом'янімо в пісні славу Крутів,
найсвятіше з наших бойовищ!"
 Богдан-Ігор Антонич
29 січня 2018 року в читальній залі старшого відділу бібліотеки відбулася патріотична бесіда
"Згадаймо Крути, козацьку славу. 
Ми відступати не маєм права".
В цей день вшанувати пам'ять Героїв Крут до бібліотеки завітали гості з Навчально-наукового центру професійно-технічної освіти 
Національної академії педагогічних наук України.
 Бібліотекар Сушко Валентина Василівна, викладач історії Мельник Галина Яремівна, майстри виробничого навчання - Балан Тамара Євменівна, Федоренко Валентина Євменівна та 20 вихованців Центру.
  Провідний бібліограф Олена Гейко підготувала змістовну доповідь "А їм було лише 17..." за матеріалами періодичних видань різних років, ознайомила присутніх з книжковою виставкою, показала новинки літератури.

Вона розповіла, що 29 січня 1918 року відбулася надзвичайно трагічна подія в українській історії – бій під Крутами, який набув для українського народу символічного значення, став легендою, прикладом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну. 100 років тому поблизу залізничної станції Крути, що на Чернігівщині, відбувся бій між УНР та червоною гвардією. Кількасот студентів та кадетів виступили тоді проти 6 тисяч більшовиків. В українську історію ця битва увійшла як символ патріотизму незламності.
Викладач історії Мельник Г.Я. спільно зі своїми вихованцями підготували цікаву інформацію на цю тему. Учениця Лавриненко Валерія з 2-го курсу групи П25с (секретар-обліковець бухгалтерських даних) зачитала доповідь "Крути - бій за майбутнє", а учні Мозгова Софія (група П25с) та Середа Василь (група П31) декламували патріотичні вірші.
Пам'ятай про Крути
Так страшно помирати, чуєш, брате,
Далеко від домівок рідних і осель.
Зовсім недавно проводжала мене мати,
 А зараз навкруги кривава карусель.
Сніги червоні від вогню і крові,
Немовби стогне зранена земля.
Та попри все на світі я готовий 
До бою - тільки смерть і я!
Нас мало, проти нас орда.
Вони, оскаженілі, хочуть крові.
Так, ми програємо, шкода 
Але їм не забрати у нас волі.
...Вони прийняли мученицьку смерть.
Не маєш права ТИ цього забути.
Не забувай про їх останній герць.
Будь патріотом - пам'ятай про Крути!


"Крути – наша гордість 
і слава,
Там соколи юні 
у вічність пішли..."
А бібліотекар 1-ої категорії Ганна Возняк провела для присутніх екскурсію до Меморіальної стіни пам'яті імені Олексія Дурмасенка, розповіла про подвиг нашого сучасного героя Альоші. Провела історичну паралель про те, що молодь є рушійною і незламною силою в критичні моменти нашої історії. 

Немає коментарів:

Дописати коментар