середу, 9 листопада 2016 р.

"Естонія очима українця" - творчий звіт Юрія Косенка про поїздку до Естонії

Нашу країну зближують з Естонію схожі погляди на актуальні проблеми європейської та світової безпеки, спільні прагнення у політичній, економічній, соціальній та інших сферах. Це сприяло започаткуванню і розвитку плідного співробітництва у рамках міжнародних організацій, поглибленню ефективної взаємодії. Офіційний Таллінн високо оцінює роль, яку відіграє Україна у забезпеченні стабільності та безпеки в Європі.
5 листопада 2016 року в Грінівській вітальні відбувся міжнародний науково-пізнавальний захід "Естонія очима українця". Наш партнер та друг бібліотеки - голова громадської організації "Українська ініціатива", відомий громадський діяч, вчений-біолог, сходознавець, африканіст, людина, яка вільно володіє 11(!) мовами - Юрій Косенко підготував цікаву пізнавальну віртуальну подорож до прибалтійської країні Естонії.




Відкрила захід завідуюча Дубенюк Алла і представила почесну гостю бібліотеки, співробітницю консульського відділу Посольства Республіки Естонія в 

Україні та голову Естонського земляцтва в Україні імені В.Кирвела -  Маре Літневську. 
Вона розповіла про життя та діяльність естонської громади в Україні та поділилась планами на майбутнє.
Юрій Анатолійович Косенко звітував перед громадою про своє науково-пізнавальне відрядження до Естонії, яке відбулося влітку 2016 року.


 


Глядачі дізнались багато цікавих маловідомих фактів про економічне та політичне становище Естонії, про природу, флору та фауну, туризм, культуру та сільське господарство цієї країни.

Цікава розповідь Ю.Косенка про українську діаспору в Естонії та діяльність українського культурного центру в місті Таллінні. При ньому  існує греко-католицька церква, є український музей. В цьому місті висаджений шевченківський дуб (Тарас Шевченко був в Таллінні, коли кріпакував у пана Енгельгардта), школа мистецтв, також діє унікальна українська папірня, яку очолює Анатолій Лютюк - український культурний і громадський діяч, монах Цистерціанського монастиря в Хюланді (Норвегія) з послухом у Таллінні, просвітитель, керівник Центру української культури в Естонії. В цій папірні виготовляються унікальний саморобний папір на старовинних верстатах по старовинним рецептам. Одну з таких листівок автор подарував нам на згадку з дарчим написом своєї громадської організації. 

У рамках заходу Ольга Тимчишин - науковець, заступник голови ГО "Українська ініціатива"  презентувала документальний фільм "Початок шляху" (про життя української діаспори в Естонії).















Повна авторська відеоверсія творчого звіту Юрія Косенка.

Висловлюємо щиру подяку авторам заходу - 
Юрію Косенку та Ользі Тимчишин 
за надану можливість більш глибше ознайомитись 
з такою дружньою нам та цікавою країною - Естонією. 

Немає коментарів:

Дописати коментар