пʼятницю, 22 квітня 2016 р.

"Две судьбы" - до 100-річчя від дня народження Юлії Первової

У рамках бібліотечної програми  "Бібліофест" на Корчуватому 16 квітня 2016 відбувся літературно-музичний вечір, приурочений до 100-річчя від дня народження Юлії Олександрівни Первової.  
До цієї знакової для всіх шанувальників-грінознавців події ми готувалися давно. Наш друг, легендарний душенаказчик вдови письменника Ніни Грін - Олександр Верхман презентував Грінівській вітальні нове видання Юлії Первової - книгу 
"Две судьбы: 
Александр и Нина Грин",
видану в Феодосії, у Видавничому домі "Коктебель" в 2015 році. Це - біографічні нариси із серії "Образы былого".  Упорядкував та написав передмову до цього унікального об'ємного видання (налічує 623 сторінки!) Олександр Верхман, а підготували текст та коментарі наші кримські друзі, наукові співробітники музею Олександра Гріна у Феодосії (з яким ми більше 10 років мали тісні партнерські та дружні віднисини) - Людмила Варламова, Наталя Ялова та Дмитро Лосєв.

Автор книги - Юлія Первова (1916-2001), письменниця,  за фахом - біолог, після зустрічі з Ніною Грін в 1958 році, стала найближчим її другом, а після смерті Ніни Миколаївни присвятила себе дослідженню біографії самого О.Гріна та його дружини. До останнього подиху (близько 6-ти років) Ніна Миколоаївна проживала у Юлії Олександрівни в Києві, в її квартирі по вулиці Боєнській 
(нині - Івана Кудрі), 41.
Багато часу, які автор провела в архівах, вивчаючи першоджерела, власні спогади - все це допомогло написати захоплюючу книгу про життя двох неординарних особистостей на фоні буремної епохи. Ця книга читається одним подихом! 
Для всіх шанувальників грінівської теми 
була представлена літературно-музична композиція "Легендарні долі". Головний ініціатор та натхненник Олександр Верхман, філолог-грінознавець Людмила Білогорська підготувала цікаву доповідь за творами Олександра Гріна та книгою Ю.Первової, а відомий бард, поет, художник, науковець, грінознавець - Ігор Жук, який особисто добре знав Юлію Первову, бував у неї вдома, підібрав влучний музичний супровід у власному виконанні. Але головною подією став показ аматорського документального фільму, який пан Ігор власноруч змонтував - це його власні архівні записи, коли він ще молодим мав честь спілкуватися та дружити з Ю.Первовою. 








Людмила Бєлогорська 
та 
Ігор Жук















Алла Дубенюк знайомить присутніх з оглядом літератури на книжковій виставці - спогад.











До нас у гості завітала родичка Юлії Первової - 
Марія Василівна Мулова.
Вона поділилась своїми спогадами про Ю.Первову.
Зоя Логвиненко розповадає про книгу та 
про цікаву долю Марії Василівни Мулової.













Перегляд фільму.







 Юлія Первова, Ігор Жук та Оксана Зубарєва - 
молоді, гарні, талановиті!
 Ніна Миколаївна Грін - благородна жінка, любляча дружина, 
талановитий організатор і справедливий, вірний друг!

Молодий Ігор Жук біля пам'ятника Олександру Гріну.


 Юлія Первова біля пам'ятника Олександру Гріну.



Почесний гість нашої творчої зустрічі - відома українська сучасна письменниця - Ірен Роздобудько.
Вона розповіла про "свого Гріна", 
зачитала оповідання з нової авторської  книги "Якщо..."
 Для майбутніх поколінь - наша пам'ять...
Приходьте! Читайте! Долучайтесь! Пізнавайте!
Відкривайте для себе нові світи!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар