вівторок, 24 квітня 2018 р.

"Книга завжди, книга всюди і назавжди!" - до Всесвітнього дня книги та авторського права

«Хто полюбить книгу,
той далеко піде у своєму розвитку.
    Книга рятує душу від здерев’яніння.»
 Т.Г. Шевченко
З 23 по 28 квітня, в читальній залі старшого відділу представлена книжкова виставка-подорож "Афіни - всесвітня столиця книги", присвячену Всесвітньому  дню книги та авторського права. ЇЇ підготувала бібліотекар Тетяна Бутко.  Протягом цього часу вона розповідатиме про історію виникнення цієї дати, про те, що щорічно, починаючи з 2001 року, в цей день називається місто, якому присвоєно звання Світової  столиці книги (присуджується на 1 рік). У відбірковий комітет входять представники ЮНЕСКО та трьох міжнародних професійних видавничих організацій – Міжнародного союзу видавців (МСІ), Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій і установ (ІФЛА) і Міжнародної федерації книгопродавців (МФК). Присвоєння цього звання є свідченням бажання міст сприяти розвитку книговидавничої справи та читання, а також співпраці між основними партнерами в книговидавничій справі.
Саме в цей день, 23 квітня 2018 року, столиця Греції - Афіни - стане епіцентром культурних подій під лозунгом "Книга завжди, книга всюди і назавжди!". Про це оголосила Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова. Періодично в Афінах проводяться культурні заходи, присвячені різним подіям у світі. І на цей раз місту належить взяти участь в події світового масштабу. Згідно традиції, місто, яке удостоїлося носити звання столиці Книги, зобов'язане зробити свій внесок у розвиток, популяризацію і пропаганду читання книг. Адміністрація Афін вже давно довела свою світову культурну приналежність, і з вдячністю долучилася до такої відповідальної місії, пообіцявши виконати всі визначені місту задачі на вищому рівні.
"Книга - компас в дослідженні культури кожного народу, знайомство з ним. Ми запрошуємо всіх до подорожі, де на нас чекають  читання творів, семінари, виступи, розповіді, бесіди та обговорення"  - це слова Янніса Трохопулоса, координатора організації свята "Афіни - всесвітня столиця книги 2018".  Для наших користувачів бесіда бібліотекаря сприятиме більш глибшому пізнанню про цікаве старовинне місто Афіни, його давню глибоку історію, людей, які ввійшли в світову культуру та багато іншого.
Вперше це свято було організовано ЮНЕСКО в 1996 році, коли був заснований День книги та авторського права. Після цього перший "рік книги" був проведений в 2001 році в Мадриді. Потім були: Александрія (Єгипет, 2002), Нью-Делі (Індія, 2003), Антверпен (Бельгія, 2004), Монреаль (Канада, 2005), Турін (Італія, 2006), Богота (Колумбія, 2007), Амстердам (Нідерланди, 2008), Бейрут (Ліван, 2009), Любляна (Словенія, 2010), Буенос-Айрес (Аргентіна, 2011), Єреван (Арменія, 2012), Бангкок (Таїланд, 2013).
 
Як сказала у своєму виступі в ООН пакистанська школярка Малала Юсуфзай , яку таліби хотіли застрелити за те, що вона ходить до школи:

"Давайте візьмемо книги та ручки: це наше найміцніша зброя!"





























У нас читають люди різного віку і вподобань.




Користувачі бувають різні! 
У такій важливій справі як читання - ми не відмовляємо нікому!

Немає коментарів:

Дописати коментар