понеділок, 5 грудня 2016 р.

"Поет, приречений на смерть..." (І.Франко) - літературно-поетична година


3 грудня 2016 року в бібліотеці у рамках відзначення Року І.Франка відбулася літературно-поетична година
"Поет, приречений на смерть..." (І.Франко)
приурочена пам'яті поета 
Олександра Костянтиновича Козловського
(1876 - 1898).
Це один із молодих українських поетів, який зазнав на собі животворного впливу і батьківського піклування великого Каменяра. Юнак, якому доля відміряла дуже короткий вік у болях та хворобі -  всього 21 рік, зумів привернути увагу Івана Франка. "Пристрасна, гаряча, обдарована натура. Один із тих, хто гинуть на шляху..."  - писав про нього Іван Якович.
1 листопада відзначалася 140-річниця від дня народження поета і хто зна, чи ми б довідалися про таку талановиту постать, якби не пропозиція наших друзів бібліотеки - громадських активістів - Юрія Косенка та Ольги Тимчишин. Це представники  ГО "Українська ініціатива".  Ю.Косенко - голова правління, а О.Тимчишин - заступник голови. Вони професійні науковці, які займаються пошуком,  вивченням та популяризацією забутих або маловідомих поетів, письменників. Саме на кошти цієї організації було перевидано збірку О.Козловського "Мірти і кипариси" (1905), яку відредагував, підготував та видав до друку Іван Франко вже по смерті поета. Завдяки цій збірочці, поет не пішов у забуття.
Юрій Косенко провів цікаве дослідження життя та діяльності Олександра Козловського. Також він презентував шанувальникам поезії репринтне видання книги "Мірти і кипариси". Два примірника було подаровано бібліотеці.











 

Ольга Тимчишин гармонічно доповнила літературне дослідження Ю.Косенка творами Олександра Козловського, зачитала найбільш яскраві вірші, проаналізувала їх. Вона наголосила на тому, що ця поезія має соціальний характер, а також автор трепетно відображав метафізику та філософію любові...






Відома київська поетеса Тетяна Яровицина зачитала вірш-присвяту Тарасу Шевченку "Ти щаслива людина, Тарасе".


На вечорі було чимало прихильників поезії. Приємно відзначити, що вперше завітала поетеса із Криму, наразі вона проживає в Києві. Це Ольга Дубинянська. Вона висловила слова подяки організаторам цього заходу і зачитала декілька своїх поезій.






Київська поетеса Віра Свистун зі своїми новими віршами. Цікаво, що пані Віра взагалі пише російською мовою, але на цьому заході вона вперше презентувала свої нові твори українською мовою. 









Відеофільм з літературного вечора. 
Зйомка відео - Юрій Косенко та Ольга Тимчишин. 

Немає коментарів:

Дописати коментар