пʼятницю, 16 грудня 2016 р.

"Мистецтво та математика" - науково-читацька конференція

«Неможливо бути математиком, 
не будучи в той же час поетом у душі» 

С. Ковалевська

15 грудня 2016 року
в бібліотеці відбулася науково-читацька конференція "Математика 
і мистецтво"  у рамках "Тижня математики", який проходить з 12 по 16 грудня 2016 року в Навчально-науковому центрі професійно-технічної освіти Національної Академії педагогічних наук України. 
Викладачі математики - Хмельницька Валентина Олександрівна та Скрипка Тетяна Василівна і бібліотекар Сушко Валентина Василівна провели її зі своїми вихованцями на базі нашої бібліотеки. Учениці групи П-35 (спеціальність - "секретар керівника, обліковець") підготували змістовні та цікаві доповіді. 









Васюхно Діана розповіла про художника Ешера, Алексійчук Майя - "Математика та архітектура", Іваниш Катерина - "Математика " та живопис", Пустова Катерина - "Математика та музика". Ведуча - Костюченко Анастасія демонструвала відеослайди. 















Серед присутніх слухачів -представники груп П-12 ("слюсар з ремонту автомобілів, водій категорії "С"), П-15 та П-35 ("секретар керівника, обліковець") та Д-1 ("діловод, офіс-менеджер"). Всього було - 71 користувач.
Наші бібліотекарі Возняк Ганна та Трубецька Катерина представили розгорнуту ілюстровану книжкову виставку "Шедеври світового мистецтва", а Синявська Алла та Гейко Олена спільно з вчителькою СкрипкоюфТетяною Василівною долучилися до майстер-класу по виготовленню кольорових макетів - геометричних тіл (тетраедри, декаедри, гексаедри, октаедри), які використовували для виготовлення подарункових календарів на 2017 рік.




Потім завідуюча бібліотекою №15 Дубенюк Алла Іванівна продовжила захід - ознайомила присутніх з мистецькими виставками бібліотеки. Приємною несподіванкою для присутніх була зустріч з відомим київським художником Дмитром Якутовичем, який завітав до нас зі своїми картинами із циклу "Мій Київ". Д.Якутович розповів про свою талановиту родину, зокрема - про батька - художника-графіка, ілюстратора, художника-постановника відомих кіношедеврів: "Тіні забутих предків", "Захар Беркут", академіка, професора, двічі лауреата Державної премії імені Тараса Шевченка Георгія Якутовича.

 Гості (деякі прийшли сьогодні вперше) ознайомились з бібліотекою, переглянули нові книжкові і художні виставки (а їх у нас є дуже багато!), відвідали Меморіальну стіну пам'яті імені Олексія Дурмасенка, вклонилися нашим захисникам - героям Голосіївського району...





































































На захід завітав (поважний за віком - 87 років!) художник-ілюстратор, монументаліст Ларін Веніамін Васильович. Він розповів цікаві факти своєї творчої біографії. В 1950 році закінчив художнє училище в Ташкенті, працював художником в театрі імені Ахумбабаєва. Паралельно друкувався у видавництвах - оформлював книги, журнали, розробляв плакати. Потім переїхав до Києва, де влаштувався у київському видавництві "Мистецтво" художнім редактором відділу політичного плакату. Займався медальєрним мистецтвом. За дорученням міністерства культури УРСР в 1954 році розробив нагрудну медаль для заслужених працівників освіти "А.С.Макаренко". 



Родзинкою цього заходу було ознайомлення з новою виставкою "Паралелі" всесвітньовідомого чеченського художника Заміра Юшаєва. Сам автор проживає в Німеччині, в м. Лейпціг. Його твори прикрашають відомі музеї світу, також знаходяться в приватних колекціях. В нашій бібліотеці, вперше в Києві, виставляється 20 авторських копій, переданих З. Юшаєвом. Офіційне відкриття цієї виставки заплановане на 16 грудня, але для наших гостей ми зробили виняток. 
(Про вернісаж та його автора Заміра Юшаєва детальніше у наступних повідомленнях. Слідкуйте!)

Партнери, друзі, віддані своїй справі професіонали:
викладачі Хмельницька В.О., Скрипка Т.В. 
та бібліотекар Сушко В.В. 

Дякуємо всім, хто долучився, разом ми отримали велике задоволення від активної співпраці, творчого спілкування! 
Науково-читацька конференція  "Мистецтво і математика", яка планувалася на годину, в цей день в бібліотеці перетворилася на тригодинне насичене свято пізнання, відкриття нових знань, людей, ідей! 
Як сказали наші гості по закінченні, що це не бібліотека в класичному вигляді, а інформаційно-культурно-мистецький центр, "корчуватський Ермітаж"! 
Ну що ж, людям видніше, а нам... приємно! 

 До нових зустрічей, друзі!

2 коментарі:

  1. Да! Библиотека №15 на Корчеватом (Жуков остров)становится, пожалуй, самым культурно-познавательно-образовательным центром в Киеве.
    Спасибо, Алле Дубенюк! Она воплощённая Ассоль "Гриновской Гостинной", гостеприимная хозяйка библиотеки и организотор интереснейших встреч самых разных жанрах!

    ВідповістиВидалити