пʼятницю, 25 листопада 2016 р.

Історія однієї картини в "Материнській світлиці". М.Пимоненко "Не жартуй"

В рамках проекту Голосіївської ЦБС "Українська родина у просторі та часі: матеріальні та духовні цінності»".

Історія однієї картини.

В нашій бібліотеці, в музейній кімнаті "Материнська світлиця" знаходиться копія картини "Не жартуй" (1895 р.) уславленого українського художника, академіка живопису Петербурзької Академії мистецтв, Члена Паризької інтернаціональної спілки мистецтв і літератури, автора багатьох картин на сільську та міську тематику - Миколи Пимоненка (1862 - 1912).
Філія «Музей М. Пимоненка в с. Малютянка»

На одному із наших літературно-мистецьких зібрань, творчому вечорі Народної артистки України Світлани Мирводи виступала поетеса-піснярка, член ННСУ, журналістка - Ніна Бай. Вона звернула увагу на цю картину і зацікавилась нею. Наша розповідь її дуже вразила і Ніна Іванівна описала цю історію в соцмережі Фейсбук. 
Ось її відгук.
"У Грінівській вітальні бібліотеки №15 м.Києва, завідувачкою якої є заслужений працівник культури України Алла Дубенюк, на почесному місці серед інших творів мистецтва вісить картина "Не жартуй". Спочатку кожен з нас може подумати, що це - відома картина Миколи Пимоненка, якому, до речі, нинішнього року відзначається 154-річчя з дня народження. Однак - це копія! Надзвичайно талановита копія, зроблена рідним дядьком Алли Іванівни Миколою Григоровичем Глущенком. Сам Микола був глухонімим з дитинства, але малював, як Бог. Чимало його картин є в приватних колекціях. Картину "Не жартуй" Микола Глущенко, оскільки не мав грошей на подарунок, перемалював за три дні і подарував сестрі своєї дружини, мамі Алли Іванівни, Лідії Яківні Шишко на день народження 15 листопада 1973 року за півроку до своєї трагічної смерті. Не стало художника у 37-літньому віці. А Лідія Яківна, яка, до речі, в бібліотеці працює вже понад 25 років, подарувала цю картину "Материнській світлиці" в 1993 році, коли й була створена ця музейна кімната. Адже, саме пані Лідії і належить ідея створення такої родинної, материнської вітальні, де все, як в добрій українській хаті: вишиті рушники, картини, а основне - незабутній, солодко-щемкий дух дитинства..."
На світлині: 
Ліворуч: Ніна Бай читає свої нові поезії у Грінівській вітальні на фоні копії картини Миколи Пимоненка "Не жартуй", яку створив Микола Григорович Глущенко. 19 листопада 2016 року.
Праворуч: бібліотечна Берегиня (працює в бібліотечній системі з 1975 року!), засновник і організатор "Материнської світлиці" Шишко Лідія Яківна.



2 коментарі:

  1. Музей М. Пимоненка в с. Малютянка http://www.rbkm.com.ua/index.php/branches-pimonenko/51-branch-pimonenko Як все тісно пов'язано...

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, дорога колего, за уточнення! Додам посилання до блогу.

    ВідповістиВидалити