пʼятницю, 20 травня 2016 р.

"Невмируща краса вишиванки" - спільна акція


19 травня 2016 року в бібліотеці "Чапаєвка" сімейного читання Голосіївської ЦБС м. Києва при підтримці Библиотека 15 для детей ЦБС Голосеевского района г. Киева відбулася народознавча година, приурочена Всесвітньому дню української вишиванки. Завідуючі бібліотекою Любов Калюжна та бібліотекою №15 Алла Дубенюк в українському національному вбранні радо зустрічали маленьких читачів. В рамках цього Дня вишиванок відбулася книжкова презентація "Українські обереги, що не губляться в віках", під час якої учні ознайомились з історією цієї акції, традицією святкування, дізналися про мистецтво вишивки української сорочки. Адже сорочка втілює в собі одну з основних функцій, якої дотримувалися з давніх часів - бути оберегом, а вишиванка - це не тільки символ краси, молодості, наслідування, а й наш генетичний код. Такі спільні бібліотечні акції допомагають глибше популяризувати роботу різних бібліотек, обмінюватися досвідом та... користувачами! 

Спільні заходи наших бібліотек вже стали 

доброю традицією в Голосіївській ЦБС!
Довідка УНН-Центр: Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен українець одягає вишиванку й виходить у ній на роботу, в університет, школу чи садочок. Свято проводять у 8 країнах світу: Канада, США, Італія, Німеччина, Франція, Росія, Румунія, Португалія. 
В наші дні українська вишиванка є безперечним атрибутом вишуканого смаку. Вона стильно та гармонійно поєднується як з класичним костюмом так і з повсякденним одягом. А ще нагадує, що ми - українці, пам'ятаємо та шануємо наші звичаї і традиції.







 










А в Бібліотеці №15, в "Материнській світлиці" часто відбуваються родинні народознавчі свята.
Це кімната, яка створена вже 20 років і де представлені у виставковому форматі вироби народних майстрів, вишиті рушники, картини, народний український одяг, предмети декоративно-ужиткового мистецтва. 
Постійно відбуваються заходи із циклу "У родинному колі".














"Бережи українське - носи вишиванку!"
ці слова Ліни Костенко стали своєрідним заповітом для всіх, 
хто шанує рідні традиції!
До речі, в цей день, 19 травня, в центрі Києва на Либідь одягли вишиванку.
https://tsn.ua/kyiv/u-centri-kiyeva-na-libid-odyagli-vishivanku-651167.html

Немає коментарів:

Дописати коментар