неділю, 1 травня 2016 р.

«Тягар Чорнобильського неба»

Хай стане світ міцніший у стократ
Хай над землею чисте небо буде,
Чорнобиль – попередження, набат…
Його уроків людство не забуде!
В цей день в бібліотеці відбувся вечір-спомин 
«Тягар Чорнобильського неба», присвячений Міжнародному дню пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф. Головним учасником був вчений, який з 1986 по 1993 рік брав безпосередню участь у ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС у складі оперативної групи Інституту ядерних досліджень АН України, письменник - Анатолій Демський.
Щоб поспілкуватись і дізнатись про сучасне становище в чорнобильській зоні, про нові методи захисту від радіаційного забруднення та про інші болючі питання ми запросили викладачів та молодь, яка навчається у Навчально-науковому центрі професійно-технічної освіти Національної Академії Педагогічних наук України (скорочено - ННЦ ПТО НАПН України).
На початку зустрічі ми ознайомили гостей з виставкою художніх робіт Жоржа Шанаєва "Чорнобиль - 30", яка експонується на абонементі старшого відділу, провели для них розгорнуту екскурсію по бібліотеці, ознайомили присутніх з діяльністю нашого колективу, розповіли про структурні підрозділи бібліотеки, правила користування, розказали про книжкові фонди, про творчу співпрацю з громадськими об'єднаннями, різноманітними організаціями, звернули увагу на наші традиції та надбання.

Завідуюча бібліотекою Алла Дубенюк запросила всіх до Центру творчості імені Олексія Дурмасенка "Корчуватий-АРТ", розповіла про історію створення цієї кімнати, про трагічну долю сина-патріота нашого відомого художника Гліба Гржабовського - Олексія Дурмасенка, який в 2013 році був активним учасником Революції Гідності на Майдані, потім добровільцем пішов на фронт в АТО, став захисником-кіборгом Донецького аеропорту з позивним "Динамо" і який загинув 29 грудня 2014 року від рук сепаратистів на блокпосту м.Пєски. В пам'ять про сина і про всіх Героїв - захисників України,  Гліб Гржабовський створив Меморіальну стіну пам'яті Олексія Дурмасенка при Бібліотеці.



Потім завідуюча розповіла про виставку художніх робіт "Колажі мого життя" відомого митця - кінорежисера, сценариста, письменника - Олександра Муратова, яка експонується на даний час в нашому Центрі творчості. 
На молодшому відділі обслуговування.
По закінченні знайомства з нашою бібліотекою, всі зібралися на зустріч з письменником-чорнобильцем Анатолієм Демським в "Материнській світлиці".

Автор розказав глядачам про "свій Чорнобиль", про те, яку роботу виконував він разом зі своїми колегами-науковцями від Інституту ядерних досліджень АН України. Демонстрував студентам цікаві прилади для вимірювання радіації, обчислення "прийнятих" рентгенів, про складне становище на даний час в "зоні", про роботу над книгою "ЧАД" (до речі, в авторській інтерпретації ця книга розшифровується як "Чорнобиль Анатолія Демського" ) та багато інших актуальних, болючих і цікавих питань. До речі, свої книги з автографом від подарував бібліотеці та гостям.






Архівні документи Анатолія Демського - пропуск в "зону"...




На заході були присутні викладачі, майстри виробничого навчання ННЦ ПТО НАПН України, бібліотекарі та учнівська молодь:
Група П11 - слюсарі з ремонту автомобілів, водії автотранспортних засобів (категорія "С")  - 14 присутніх
Майстер: Товт Іван Іванович.
Група П15 с  - секретар керівника, обліковець з реєстрації бухгалтерських даних - 18 присутніх
Майстер: Накорчевська Ольга Леонідівна.
Група Д1-1 - молодший спеціаліст спеціальності "діловодство" - 
12 присутніх
Майстер:  Федоренко Валентина Євменівна.
Бібліотекар, викладач загально-технічних дисциплін - 
Сушко Валентина Василівна (на фото - вітальне слово для гостя - чорнобильця Анатолія Демського та колективу бібліотеки).
По закінченні наш користувач і читач, давній друг бібліотеки - 
молодий музикант Руслан Іщенко подарував глядачам низку
  українських народних та патріотичних  пісень.

Щасливі та задоволені від знайомства та спілкування 
ми сфотографувалися на згадку!

Немає коментарів:

Дописати коментар