середу, 19 липня 2017 р.

"Нова зустріч з давніми друзями" Ч.1 - творчий вечір поетеси Лії Чернякової (США, Мілуокі) у Грінівській вітальні


 15 липня 2017 року в бібліотеці, в літературно-мистецькому салоні "Грінівська вітальня" відбувся творчий вечір поетеси та барда із Америки Лії Чернякової. 
(Організатор і модератор зустрічі завідуюча бібліотекою Алла Дубенюк ).
Як зазначила наша почесна гостя:
"Для мене вже стало доброю традицією один раз на два роки приїжджати з Америки до друзів в мою улюблену Україну і, зазвичай, проводити свої творчі вечори в затишній гостинній Грінівській вітальні". 
Це вже третій (2013, 2015, 2017) виступ поетеси в нашій бібліотеці. 
В рамках вечора пройшла презентація її нового поетичного збірника "Голые слова" (Bagriy&Company) Чикаго, 2016). Один примірник з дарчим автографом вона подарувала бібліотеці.
"...это только голые слова / откинув музыку, как последний стыд,/
толпятся на пороге/ душевой камеры/ в одном вдохе от вечности..."
Автор розповіла про себе, про свою творчу діяльність. Один раз у два роки вона прилітає до Києва на творчі зустрічі, приймає активну участь у різноманітних культурно-мистецьких заходах, бардівських злетах, фестивалях авторської та співаної поезії. Лія є автором декількох збірників, у творчому доробку знаходиться багато віршів, прозових творів. Має своє бачення світу, соціуму, людських відносин. Людина різносторонніх талантів та захоплень. Член клубу письменників Нью-Йорку та КСП-Мідвест. 
Вболіває за рідною Україною, відтворює у своїх віршах драматичні події останніх років. 
Її поезія своєрідна, має яскраві образи, торкає струни людської душі... 
Людина з загостреною совістю не може не відгукнутися на сучасні події, тим більше, коли "эпоха, чья душа неразбериха, / Чья злая память темнотой больна, / Идёт, как ток, по каждому из нас".
 Про себе:
"Я — єврейка, яка народилася в Україні, пише російською мовою, живе в Америці i захоплюється східними єдиноборствами. 
Народилась y Харкові. Живу в місті Мілуокі, штат Вісконсін. Комбіную захоплення бойовими мистецтвами з вихованням кішки та доньки — іноді маю успіх. Як при цьому з’являються вірші — не розумію, але вони з’являлись i раніше (як — також не розумію). 
Маю два принципи, якими намагаюся керуватися:
— якщо думки чи почуття можливо висловити звичайною i зрозумілою мовою прози, їх не потрібно «заганяти» у віршовану форму.
— якщо я можу дати повне пояснення власним рядкам — їм не потрібен читач.
А тепер самі вирішуйте — чи вам це потрібно?  :)" 



Поетичні вірші Лії гармонійно перепліталися з її музичними композиціями.
По закінченні зустрічі відбувся активний діалог з глядачами, які дуже схвально сприймали виступ поетеси. Вона охоче відповідала на запитання.







На літературно-мистецьке свято прийшло багато шанувальників поезії та музики. Аматорський жіночий фольклорний колектив "Голосіївське відлуння" висловили слова подяки артистці, а організатор гурту Галина Василівна Романчук від імені колективу дарує на згадку купальський вінок, власноруч сплетений із справжніх польових квітів за всіма традиціями українського народного мистецтва.
Автограф Лії Чернякової у "Гостьовій книзі" бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар