понеділок, 30 листопада 2015 р.

"Музыка " Несбывшегося"

28 листопада у рамках проекту "Грінівська вітальня" 
відбувся 
літературно-музичний вечір
"Музыка " Несбывшегося"

присвячений творчості 
письменника Олександра Гріна 
та 
композитора Олександра Скрябіна.

Підготували ми його спільно з нашими давніми друзями-грінівцями - Олександром Верхманом
та 
Людмилою Білогорською.

Олександр Верхман подарував Грінівській вітальні
раритетну книгу 
А.С.Грин Собр. сочинений. - Т. 2, М., 1965.

з дарчим автографом Ніни Грін для своєї дорогої подруги -
Юлії Первової.








Віднині ця книга займе чільне місце у музейній кімнаті О.Гріна.











Людмила Білогорська читає уривки з творів Олександра Гріна.

"Рано или поздно, под старость или в расцвете лет, Несбывшееся зовет нас, и мы оглядываемся, стараясь понять, откуда прилетел зов. Тогда, очнувшись среди своего мира, тягостно спохватясь и дорожа каждым днем, всматриваемся мы в жизнь, всем существом стараясь разглядеть, не начинает ли сбываться Несбывшееся? Не ясен ли его образ? Не нужно ли теперь только протянуть руку, чтобы схватить и удержать его слабо мелькающие черты? Между тем время проходит, и мы плывем мимо высоких, туманных берегов Несбывшегося, толкуя о делах дня."
(А. Грин "Бегущая по волнам")

А музика композитора Олександра Скрябіна чудово доповнювала ту романтичну, світлу атмосферу чарівного Слова письменника-романтика.

Спеціальними гостями вечора були відомі київські музиканти, лауреати багатьох міжнародних премій - 
Артем Ляхович та Аліна Романова. 
Вони і допомогли нам поринути в складний, буремний внутрішній світ композитора Скрябіна, краще зрозуміти його дущевний стан. Музика Скрябіна відбила бунтарський дух свого часу, передчуття революційних змін. У ній з'єдналися вольовий порив, напружена динамічна експресія, особлива "польотна" і витончена лірика. Скрябін уважав, що художник, як мікрокосм, може впливати на макрокосм держави й навіть усієї світобудови.
Сьогодні його музика звучить особливо актуально.
Артем Ляхович - піаніст, музикознавець, доцент Київського Інституту музики ім. Р.М.Глієра та Національної музичної Академії ім. П.Чайковського (спеціальне фортепіано). Проводить активну концертну діяльність в Україні та за  кордоном, неодноразово виступав з гастролями в Росії, США, Польші, Чехії, 
Лауреат Премії та медалі Кабінету Міністрів України "За розбудову України" (2008). Кавалер Ордена Георгія Побєдоносця Української Православної Церкви (2013). Стипендіат фонду "Нові імена України" (1995), Стипендіат фірми Yamaha (2002), Стипендіат фонду Президента України (1995-2003),  Стипендіат фонду "Русское исполнительское искусство" (Москва, 2008), має Почесну Грамоту Академії Мистецтв України, Подяку від Фонду В. Співакова.


Аліна Романова – піаніст, викладач, музикознавець. Проводить інтенсивну концертну, науково-дослідницьку та викладацьку діяльність. Викладач спеціального фортепіано в НМАУ ім. П.Чайковського та в музичній школі ім. М.Лисенка. Неодноразово виступала як солістка в Колонному залі ім. М.Лисенка, у Великому залі НМАУ ім. П.Чайковського, в Домі-музеї С.Прокоф'єва (Москва), у Большом залі Королівської Академії Музики в Лондоні, в Будапешті, в Іспанії... Постійно виступає з сольними монографічними програмами, які мали великий резонанс в музичному житті Києва. Особливий ефект викликало  виконання 
Аліною Романовою циклу І.Ільбеніса "Іберія" (2009, вперше в Україні в повному обсязі). Тривалість одного сольного виконання перевищувала дві! години. Аліна - кандидат мистецтвознавства (2011), доцент, автор численних досліджень та методичних робіт, присвячених актуальним проблемам фортепіанного виконання, педагогіки та виконавської естетики. Публікується в різних музичних виданнях України та Росії. Стипендіат Міжнародних Королівських Майстер-класів в Лондоні (2007).


Глядач був зачарований! 
Відрадно було, що прийшло багато дітей та молоді, які "мужньо" слухали класичну музику більше двох годин!
А в другій частині виступав професійний музикант, гітарист-викладач Костянтин Прокопчук. Його віртуозне мистецтво гри на гітарі викликало незабутні враження у наших поціновувачів високого мистецтва! Переважно звучали авторські композиції, які Костянтин написав останнім часом і які увійшли до його музичного диску -  "New impressions". Цей диск він і презентував слухачам.





Ось так спільно з нашими друзями ми більш глибше дізнались про життя та творчість двох визначних світових геніїв: 
генія слова - Олександра Гріна 
 та генія звуку - Олександра Скрябіна! 
Пірнули у невичерпну глибину їхнього таланту і долучились до вічного і прекрасного мистецтва.

Немає коментарів:

Дописати коментар