середу, 6 грудня 2017 р.

"Київ в житті К.Паустовського" - літературно-краєзнавча година в Грінівській вітальні


«В книгах почти каждого писателя просвечивается, как сквозь легкую солнечную дымку, образ родного края с его бескрайним небом и тишиной полей, с его задумчивыми лесами и языком народа. Мне, в общем-то, повезло. Я вырос в Украине. Ее лиризму я благодарен многими сторонами своей прозы. Образ Украины я носил в своем сердце на протяжении многих лет»
К. Паустовський
... Із книги "Золота троядна", К., 1965 
 2 грудня 2017 року в Грінівській вітальні відбулася літературно-краєзнавча година "Київ в житті К.Паустовського (1892-1968)", присвячена ювілею письменника.
Присутні дізналися, що в Києві, при спеціалізованій школі №135, створено "Музей Костянтина Георгійовича Паустовського".
Приємною несподіванкою для нас були гості саме з цієї спеціалізованої школи - учні 7, 9, та 11 класів з вчителями, батьками та друзями. Вони розповіли нам, що ідея цього Музею - це приватна ініціатива її вчителів, учнів та їх батьків. Робота почалася в 2012 році - в рік 120-річчя письменника. У музеї зібрано документи і матеріали, присвячені творам письменника та його біографії. Експозиція займає простору шкільну аудиторію, яка оформлена справжніми музейними стендами і предметами інтер'єру київського періоду життя Паустовського. Це перший музейний проект у Києві, пов'язаний із ім'ям одного з найбільш популярних письменників минулого століття. Досі в українській столиці, де Паустовський прожив в цілому більше 20 років, не було музею і навіть меморіальної дошки, присвяченої знаменитому прозаїку...
 *****************************************************************
З життям і першими літературними дослідами Паустовського пов'язані багато вулиць Києва: бульвар Тараса Шевченка, вулиці Лютеранська, Стрітенська, Богдана Хмельницького, Івана Франка, Багговутівська.
З Україною Паустовського пов'язує не лише історія його власного життя, а й історія його родини - починаючи з прадіда, який оселився на річці Рось біля Білої Церкви. Більше того - родовід письменника по лінії батька пов'язаний із ім'ям запорізького гетьмана Сагайдачного.
Рідні Паустовського поховані в Україні - батько в с. Городище Білоцерківського району, мати і сестра - у Києві на Байковому кладовищі.
В Україні вже працюють Одеський меморіальний музей Костянтина Паустовського (філія Літературного музею) і Будинок-музей Паустовського в Старому Криму.
Автор великої кількості нарисів і новел, Паустовський заслужив високу оцінку своєї творчості, дану найвизначнішими діячами та письменниками нашої епохи. Багато творів перекладені на німецьку, французьку та англійську мови.

 В середині 1950-х років до Паустовському прийшло світове визнання. Отримавши можливість подорожувати по Європі, він побував в Болгарії, Чехословаччині, Польщі, Туреччині, Греції, Швеції, Італії та інших країнах. Відправившись в 1956 р. в круїз навколо Європи, він відвідав Стамбул, Афіни, Неаполь, Рим, Париж, Роттердам, Стокгольм. На запрошення болгарських письменників К. Паустовський відвідав Болгарію в 1959 р. У 1965 році деякий час жив на о.Капрі. У тому ж 1965 р. був одним з вірогідних кандидатів на Нобелівську премію в галузі літератури, яка в підсумку була присуджена Михайлу Шолохову.  
 
К. Г. Паустовський був в числі улюблених письменників голівудської кінодіви -  Марлен Дітріх.

Марлен Дітрих на колінах перед К. Паустовським 


Завідувачка бібліотекою та керівник "Грінівськї вітальні" - Дубенюк Алла розповіла про Музейну кімнату ім. О.Гріна, про те, що протягом всього життя Паустовський був головним популяризатором творчості Олександра Степановича Гріна. Він написав більше десятка есе та передмов до книг О.Гріна. Він говорив, що Грін - його головний літературний учитель. Костянтин Георгієвич підтримував вдову письменника Ніну Миколаївну Грін
 під час жорстких нападок на неї КДБ. 
В нашій музейній кімнаті нові друзі ознайомились з меморіальною експозицією, присвячену О.Гріну, поспілкувались з душенаказником Олександром Верхманом, з відомим києвознавцем, істориком-консультантом Михайлом Кальницьким.









Світлина від Алли Дубенюк.



 Пам’ять:
- Першим увічненням пам'яті К. Г. Паустовського в СРСР стало присвоєння його імені Одеської масовій бібліотеці № 2 - однієї з найстаріших бібліотек міста.
- Перший пам'ятник К. Г. Паустовського був відкрито 1 квітня 2010 року також в Одесі, на території Саду скульптур Одеського літературного музею. Київський скульптор Олег Черноїванов увіковічив великого письменника в образі Загадкового сфінкса.
- Іменем письменника Паустовського названа вулиця в Києві.
- У м.Старий Крим є будинок-музей Паустовського.
- Київський музей К. Г. Паустовського в школі № 135, вулиця Михайла Коцюбинського, 12-Б. Відкриття відбулося 30 листопада 2013 року.  


"По-моему, главное - не забывать банальной истины, 
что ты такой же, как и другие, 
а потому стараться не причинять людям того, 
от чего тебе самому стало бы худо".
(К. Г. Паустовський)

Немає коментарів:

Дописати коментар