понеділок, 28 березня 2016 р.

"Естонський феномен". В бібліотеці відбувся День естонської культури.



26 березня 2016 у бібліотеці №15 в літературно-мистецькому салоні "Грінівська вітальня" відбулася презентація озвученого українською мовою естонського документального фільму
"Короткий нарис історії Естонії". 
Захід пройшов за участю молодої дослідниці та громадського діяча Ольги Тимчишин, яка є автором перекладу та озвучення фільму та представниці Посольства Республіки Естонія в Україні і голови естонського земляцтва ім. В.Кирвела пані Маре Літневської.
Захід відбувся при інформаційній підтримці незалежного дослідника Юрія Косенка.
Відео - Ю.Косенко
Фото - М. Шошанні, А. Дубенюк






Маре Літневська 
та 
Ольга Тимчишин.











Маре Літневська спілкується з 
Шведом Вячеславом Олександровичем - завідуючим відділом історії країн Азії та Африки інституту Всесвітньої історії НАН України.











На перегляді фільму.


Звучить естонська мова із книги 
Фрідеберта Тугласа "Юхан Лійв"
у виконанні пані Маре Літневської. 
Книга із особистої бібліотеки  Ю.Косенка.
Коротка довідка
Фрідеберт Міхкельсон, більш відомий як Фрідеберт Туглас (1886 - 1971) - естонський прозаїк, літратурний критик, перекладач, мистецтвознавець, літературознавець, народний письменник Естонської РСР, член-кореспондент Академії наук ЕРСР (1946). 
Здобув визнання як демократ, гуманіст та патріот.
В наш час вважається одним із засновників сучасної літературної естонської мови. 
Перекладав твори А.Чехова, М.Горького, роман О.Толстого "Петро Перший."

Tuglas Fr., Juhan Liiv, Tallinn, 1958 

Вперше до бібліотеки завітала Резнікова Людмила Миколаївна - завідувач відділу Київського літературно-меморіального музею-квартири Миколи Бажана Національного музею літератури України.
Вона знайомиться з музейною кімнатою Олександра Гріна при бібліотеці.
По закінченні виступали музикант Руслан Іщенко та його друг декламатор віршів Олександр.  Вони подарували нашим гостям українську поезію та музику. 
Доречно буде додати, що 19 березня в Національному художньому музеї України відкрилась виставка – спільний мистецький проект Північно-Балтійських країн та України – 
«Ідентичність. За завісою неозначеності».
Виставка організована Латвійським центром сучасного мистецтва (Рига) спільно з Національним художнім музеєм України, а ідея її створення належить Посольствам Північно-Балтійських країн в Україні.
Ідея організувати спільну виставку сучасного мистецтва за підтримки восьми посольств виникла в 2013 році як вияв солідарності з Україною в складній політичній ситуації. Поважні посли Данії, Естонії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії, Швеції та Фінляндії розглядають цю співпрацю як живу платформу для пошуку спільної європейської ідентичності та взаємного діалогу.
Наша колега Логвиненко Зоя побувала на цій виставці, познайомила нас з фотографіями і запропонувала відвідати її. Виставка триває до 22 травня 2016 року.



Роман Мінін, Україна
Інсталяція "Килимок обіцянок"
"Я вважаю, що ментальна пастка, до якої потрапили мільйони громадян колишнього радянського простору, є основною причиною збройних конфліктів..."


Долучайтеся до високого мистецтва, 
пізнавайте нове та отримуйте насолоду!

Немає коментарів:

Дописати коментар