середу, 13 травня 2015 р.

«Знов білим цвітом вкрилися сади, і знов приходить свято Перемоги!»


Ніхто не забутий…
На попіл ніхто не згорів!
Солдатські портрети на вишитих крилах пливуть…
І доки є пам’ять в людей і серцях в матерів,
Доти й сини, що спіткнулись об кулі, живуть…

«Знов білим цвітом вкрилися сади, і знов приходить свято Перемоги!»
під такою назвою в бібліотеці на молодшому відділі для учнів 3-6 класів відбулося ознайомлення з розгорнутою книжковою виставкою,
яка була яскраво оформлена дитячими 
патріотичними малюнками та художніми роботами 
«Війна очима дітей…» 
присвячених травневим урочистостям:
завдяки Указу Президента 
«Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» та Закону 
«Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» Україна розпочинає нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.
Під час заходу головний бібліотекар Синявська Алла ознайомила юних користувачів з історією виникнення цієї дати і розповіла про те, що у Великій Британії та країнах Співдружності цей день відзначається як «День Перемоги в Європі», у Вірменії – «День Миру», у Норвегії – «День визволення», у Словаччині – «День перемоги над нацизмом», у США – «День Пам’яті», у Франції – «День Перемоги», у Чехії – «Національний День». 
Також згадала і про символ пам’яті – червоні маки.
Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Дизайн українського червоного маку розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України; автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. Поруч з квіткою розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни та гасло. Минулорічним було «Ніколи знову».
Цього року за нагоди 70-тої річниці перемоги над нацизмом пропонується нове гасло: “Пам'ятаємо. Перемагаємо”. 

Ми пам'ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. 
Ми пам'ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями об'єднані нації. Ми пам'ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. 
Ця пам'ять робить нас сильнішими. 
Вона — запорука неминучості нашої перемоги сьогодні.

Мак - символ сонця, безкінечності буття й життєвої скороминущості, 
пишної краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу від нечистої сили, 
а також хлопця-козака, крові, смерті. В останніх з перелічених значень квітка часто згадується в українських народних піснях та думах, особливо козацької доби: «Ой, з могили видно всі долини, – сизокрилий орел пролітає: стоїть військо славне Запорізьке – як мак процвітає...».

З народної творчості мак як символ пов'язаний із війною та військом перейшов у художню літературу. В Івана Франка: «Гей, Січ іде, красен мак цвіте! Кому прикре наше діло, Нам воно святе». Легенду про мак обробив Михайло Стельмах у творі «У долині мак цвіте»: «…Ординці воїна скришили, на землю впало тіло біле і, наче зерно, проросло, а влітку маком зацвіло…». Одна з героїнь присвяченого Другій світовій війні роману Олеся Гончара «Прапороносці» гине в долині червоних маків.
«День пам’яті та надії» ...
Страшні сліди залишила Друга Світова війна. За ці роки в Україні загинув кожен шостий громадянин. Хто візьметься підрахувати, скільки вони могли б зробити, скільки б могли пізнати радісних хвилин... У вогнище війни було втягнуто 67 держав, 80 % населення земної кулі. Друга Світова тривала довгих б років. Вона пронеслася над величезними територіями Європи, Азії й Африки, охопила простори всіх океанів. У цій війні загинуло близько 60 млн осіб, не говорячи вже про поранених і тих, хто пропав безвісти. 
Лихо й страждання, які пережили люди, незмірні.




















Користувачі старшого віку вшанували память воїнів-захисників Голосіївського району,
які героїчно загинули в боях з російським агресором в 2014-2015 роках.

















Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих під час Другої Світової війни та бойових дій на сході України.




Також всі мали змогу відвідати музейну кімнату - 
Творчий центр "ГГ - Корчуватий - Арт ім. Дурмасенко Олексія", 
отримали драматичну розповідь про героїчний подвиг юного кіборга - Дурмасенка Олексія
який пішов добровольцем в АТО і трагічно загинув перед новим 2015 роком в с. Піски. На даний час він посмертно представлений до Державної нагороди -

Орденом ІІІ ступеню 
"За мужність" - 
за поранення на вул. Грушевського, за добровольчий вибір, за активну бойову позицію в зоні АТО - Піски, за донецький аеропорт і встановлення прапору, за роковий останній бій у Пісках...







Учні з цікавістю розглядають особисті військові речі кіборга "Динамо" -
Олексія Дурмасенка.





Хай пісня лине в синь небес крилато,
У мирне небо хай зліта салют!
День Перемоги – це найкраще свято!
І на землі хай в мирі всі живуть!


Немає коментарів:

Дописати коментар