суботу, 16 травня 2015 р.

"Смолоскип над Кримом" 18 травня – День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу

18 травня – День пам'яті жертв депортації 
кримськотатарського народу. 
Кабінетом міністрів України заплановано ряд соціальних і культурних заходів з ушанування 71-ї річниці депортації кримських татар.
До цієї трагічної дати на старшому відділі бібліотеки була підготовлена книжкова виставка-реквієм "Смолоскип над Кримом"
яка буде діяти з 14 по 21 травня 2015 року.

 Бібліотекарі розповідають своїм користувачам про те, що на долю кримськотатарського народу випало багато випробувань, про історію, про його героїчних синів і їхню боротьбу на всіх історичних етапах, про те, що під час депортації та у перші два роки після неї загинуло понад 46% кримських татар, а також про репресії, що відбувалися у 50-х роках минулого століття і відбуваються зараз. 





14 травня 2015 року в Київськму Національному унівеситеті імені Тараса Шевченка відбулася зустріч з відомим політичним діячем, лідером кримськотатарського народу, народним депутатом України 
Мустафою Джемілєвим 
та дискусія на тему: "Аннексія Криму - річниця злочину"

Завідуючій бібліотекою Дубенюк Аллі пощастило побувати на цій зустрічі. Багато з вас, мабудь, знає, що наша бібліотека протягом десяти років тісно співпрацювала з творчими талановитими митцями та громадськими діячами Криму, ми маємо багато друзів серед кримськотатарського народу. При бібліотеці активно діє музейна кімната Олександра Гріна, постійно проходять творчі заходи в літературно-мистецькому салоні "Грінівська вітальня"  http://grinvitall.io.ua/. В свій час почесними гостями бібліотеки були відомий історик, екс-директор музею історії та культури кримських татар «Ханський палац», співробітник Бахчисарайського історико-культурного заповідника, викладач Кримського університету культури, мистецтва та туризмуСервер Ебубекіров; завідуючий сектором організації та розвитку бібліотечно-інформаційних ресурсів управління аналіза та прогнозування діяльності музеїв, заповідників та бібліотек Міністерства культури АР Крим - Павло Рустемович Ібадлаєв. На даний час в бібліотеці експонується постійнодіюча виставка робіт юних кримськотатарських художників  
"Крим - куточок України, рідної землі для нас." 
Це митці віком від 10 до 15 років, які навчаються в Дитячій художній школі ім. М.Волошина (м. Приморськ) та в ДХШ ім. І.Айвазовського (м. Феодосія).
Наші користувачі різних категорій залюбки милуються нею, з ностальгією згадують найкращі моменти свого відпочинку на Кримському півострові...
І сьогодні, в наш буремний, неспокійний час єдиною розрадою, де можна отримати свіжу корисну інформацію,  інтелектуально поспілкуватися, душевно та творчо відпочити, отримати естетичне задоволення це - бібліотека.

Ми з великою повагою відносимося до кримських татар, шануємо іх історію, вивчаємо та пропагуємо культуру та розповідаємо користувачам про їхні самобутні народні традиції. Тому з радістю сприйняли інформацію про візит шановного Мустафи Джемілєва в Національному Київському університеті імені Тараса Шевченка.
У дискусі "Аннексія Криму - річниця злочину" взяли участь ректор КНУ Леонід Губерський, координатор комітету із захисту прав кримськотатарського народу Сіневар Кадиров, координатор проекту «Крим СОС» Таміла Ташева
Пан Леонід закликав пригадати трагічні події 1944 року, вшанувати пам'ять тих, хто загинув під час депортації і з огляду на ситуацію в окупованому Криму, привертати увагу до кримської проблеми всіма можливими засобами, керуючись правдивою інформацією, робити все,
щоб повернути законні права кримськотатарського народу. Леонід Васильович зауважив, що одразу ж після анексії Криму університет перейнявся долею кримськотатарської молоді. Зокрема, у минулому році на кафедрі тюркології Інституту філології було відкрито спеціальність «кримськотатарська мова та література»
До відкритої дискусії долучилися представники дипломатичного корпусу: аташе Посольства Японії в Україні Хірако Такаші, другий секретар Посольства Словенії в Україні Петра Зупанчіч, радник з прав людини Посольства США в Україні Брайян Кемпбелл, політичний аналітик Посольства США в Україні Тетяна Стечак, аташе з питань оборони Австрійської Республіки в Україні, Молодові і Грузії при Посольстві Австрійської Республікив Україні, координатор проектів Посольства Франції в Україні Олег Масик, перший секретар Посольства Франції в Україні Жюлі Фор, перший секретар Посольства Турецької республіки в Україні Фатіх Озтюрк. 
Леонід Губерський вручив Мустафі-бею Почесну відзнаку Шевченкового університету. 
Професор КНУ, відомий історик Володимир Сергійчук вручив йому свою книгу “Український Крим».
 Присутні тепло дякували Мустафі Джемілєву за проведені з ними години, висловлювали свою солідарність з кримськотатарським народом. 

Короткий відеофрагмент виступу Мустафи-бея.


Брайан Кемпбелл, радник з прав людини Посольства США в Україні. 



Немає коментарів:

Дописати коментар