понеділок, 10 листопада 2014 р.

"Понад світом хай лунає... - наша мова материнська!"


День украї́нської писе́мності та мо́ви — свято, яке щороку відзначається в Україні 
9 листопада

За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.


 З 8 по 15 листопада 
в бібліотеці до цього свята експонується розгорнута книжкова виставка 
"Понад світом хай лунає, 
хай ніхто  не забуває - 
рідну мову українську, 
мудру, щедру, материнську!"
В цей час ми проводимо голосні читання для дітей, перегляди відеофільмів, книжкові подорожі, поетичний колаж, музичні хвилинки і знайомство маленьких читачів з українськими  культурними традиціями. 







В Україні зазвичай в ці дні проходить Міжнаро́дний ко́нкурс знавці́в украї́нської мо́ви і́мені Петра́ Я́цика — конкурс, який має на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й традицій українського народу.
За ухвалою Ліги українських меценатів, конкурсу надано ім'я Петра Яцика, а його дочка Надія стала почесним головою конкурсу.

За останні роки кількість учасників конкурсу сягала 5 млн людей з-понад 20 країн світу.



"Книга мала, а розуму надала. "


Основним знаряддям духовного виховання дітей є книга. Це найкращий спосіб пізнати навколишній світ. Починати читати треба від самого народження, бо саме книга допомагає швидко і легко розвинути творчу і розумну особистість. Любов і інтерес до книги формується у дітей з дошкільного віку, увага до навколишнього світу, інтелект і світогляд. Дитина стане такою людиною, які книги вона читає з самих ранніх років. Тому можна сміливо сказати, що книга робить людину краще, цікавіше, привчає до роботи серця, розуму і ретельності. 






"Щодня приходиш в храм духовний, 
Що мудрості і дива повен. 
Гортаєш сторінки чудові, 
Світ пізнаєш у рідній мові,"






"Із слова починається людина,
Із мови починається мій рід...
Моя ласкава, мамина, єдина —
Щебече соловейком на весь світ. "









Немає коментарів:

Дописати коментар