пʼятницю, 26 квітня 2019 р.

"Духовний Чорнобиль давно вже почався, а ми іще тільки його боїмось..." - бесіда-диспут

До 33-тої річниці від дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції та Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф 25 квітня 2019 року в бібліотеці для учнів старших класів СШ №273 та видобувачів знань Навчально-наукового центру професійно-технічної освіти академії педагогічних наук України відбулася бесіда-диспут "Духовний Чорнобиль давно вже почався, а ми іще тільки його боїмось...". Для багатьох ця аварія стала символом того, як важливо берегти все, до чого торкається людина. У цю річницю ми вкотре нагадуємо про те, як важливо не допустити подібної трагедії знову.
  На початку заходу присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих героїв-ліквідаторів ЧАЕС, які своїм безсмертним подвигом врятували життя мільйонів і захистили Україну від ядерного апокаліпсису. 
 Завідувач бібліотеки Алла Дубенюк розповіла про наслідки Чорнобильської катастрофи, її вплив на довкілля, здоров’я людей та господарську діяльність, а також ознайомила присутніх з матеріалами, що представлені на книжковій виставці-застереженні. 
Гості активно долучилися до спілкування. Бібліотекар ННЦ ПТО НАПНУ Сушко Валентина Василівна виступила з короткою промовою і представила своїх вихованців, членів гуртка "Клубу любителів книги" - Домбровського  Данила та Дуженко Катерину, які підготували цікавий матеріал на цю тему і були модераторами заходу. Також звучали вірші у виконанні учнів цього закладу.
Заброда Марія (група П15) читала вірш Ліни Костенко "Атомний Вій опустив бетонні повіки...", Вагін Віталій (група П11) - читав "На Чорнобиль журавлі летіли". Далі виступала група учнів П11: Прокопчук Євгеній, Литвин Андрій, Зінчук Наталія. А Тищенко Аня (на світлині остання праворуч) представила свій авторський вірш "У Музеї Чорнобиля". Цими поетичними рядками Аня висловила свої враження після екскурсії до Музею. Дякуємо нашим партнерам - майстру групи П11 Балан Тамарі Євменівні та класному керівнику групи П15 Петровській Наталії Володимирівні за участь та підтримку наших проектів.
 Протягом всього заходу демонструвався документальний відеофільм, присвячений полеглим і живим учасникам ліквідації катастрофи на ЧАЕС та інших радіаційних аварій, вдовам і матерям, сім'ям, які втратили годувальників.


 








До нашої зустрічі також долучилися старшокласники СШ №273 Іващенко Катерина, Пивовар Поліна та вчитель української мови та літератури Паламарчук Інна Миколаївна.
На зустріч з молоддю бібліотекарі запросили до спілкування лектора, журналіста, письменника Дмитра Бєляєва. 
Він презентував свою книгу-роман - Василь Суперзум. Великий вибух; Ганна Немо. Стрижень: Роман. - К.: Гамазин, 2016. - 272 с. 
Це видання поєднує під однією обкладинкою два романи. В першому романі мова йде про те, як утворився Всесвіт в результаті Великого Вибуху і що було до цього часу. Автору книги - оператору одного з телеканалів - вдалося побувати в іншому, паралельному світі. Там він дізнався не тільки про Великий Вибух, а й про справжню причину Чорнобильської катастрофи. А також про те, куди зникли першу космонавти. Все це від нас старанно приховували вчені і чиновники, щоб не зізнатися у власній безпорадності. Стрімкий пошук істини, що супроводжується стріляниною, бійками і коханням, зрештою призводить до розгадки кількох найвідоміших таємниць сучасного світу. А роман "Стрижень" розповідає нам про людину з твердим характером. Про таких кажуть: він має стрижень. Але той, хто має цю штуковину, нікому її не показує і не вихваляється. Бо це - найдорожчий скарб. Адже відсутність стрижня у певному місці у потрібний момент може навіть призвести до ядерної катастрофи. Аварія 26 квітня 1986 орку на ЧАЕС є сумним підтвердженням цього правила. Про те, від нас і досі приховують правду про те, що ж там сталося насправді. 
Ця книга зацікавить усіх шукачів пригод - незалежно від віку і статі. 



























Після закінчення відбулося жваве спілкування з автором. Бажаючі мали змогу придбати книгу та сфотографуватися на згадку. Бібліотека також отримала це видання з автографом Дмитра Бєляєва


Згадаємо... Пам'ятаємо...

Щиро дякуємо всім за чудову і корисну зустріч!

Немає коментарів:

Дописати коментар