понеділок, 17 грудня 2018 р.

"Свято золотої Калити" - фольклорно-народознавчий обряд

"Обійдіть весь світ безмірний,
І скажіть - в якій країні
Так зберігся скарб народний
Як на нашій Україні?"
 Невпинно наближаються різдвяно-новорічні свята. І ми розпочинаємо цикл заходів "Новорічні вечорниці в "Материнській світлиці".
15 грудня 2018 року зібрали друзів бібліотеки, мешканців Корчуватого на  "Свято золотої Калити" до дня святого Андрія Первозванного.  Чудовий народознавчий обряд з елементами театралізованого дійства допомогли нам організувати відомий народний жіночий клуб "Голосіївське відлуння" під керівництвом талановитої і харизматичної Галини Романчук. Розпочала захід завідувач бібліотекою Алла Дубенюк. У своєму слові привітання вона поздоровила всіх присутніх з великою історичною подією, яка відбулася в цей день в Києві - це Об'єднавчий собор - створення Української Православної церкви. А також розповіла про те, як наша Україна славиться своїми святами та обрядами, як відзначали зимові свята наші предки. За старовинними літописами Андрій Первозванний був одним з дванадцяти апостолів Христових і приніс словянським народам християнство. Церковна легенда розповідає, що святий проповідував християнство у Скіфії і дійшов аж до Києва, де на одному з пагорбів поставив хрест і сказав: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа!» Згодом, там, де він встановив хрест, було споруджено Андріївську церкву.
Далі лунали обрядові пісні, розігрувалися напівзабуті сценки, котрі нагадували, як наші предки влаштовували своє зимове дозвілля, як розважалися. До цього веселого дійства були залучені всі бажаючі гості - вони їхали "на коні" і кусали калиту. А це, повірте мені, справа дуже складна і відповідальна! :)





От поволі затихають наші вечорниці.
Не забудьте ви дороги у наші світлиці.
Хай любов і щире слово душу вам зігріє.
Пам’ятайте вечорниці у ніч на Андрія.





Дякуємо за свято всім причетним!

Немає коментарів:

Дописати коментар