пʼятницю, 27 квітня 2018 р.

"Чорнобиль, Чорнобиль, трава полинова, твій присмак гіркий наші душі пече..." - до дня Чорнобильської трагедії

Світлина від Олени Монової. "Дуже часто подвиг однієї людини - 
це злочин іншої..." 
М.М.Жванецький
(архівний запис)
Від цього трагічного дня - аварії на ЧАЕС - минуло вже 32 роки... Але і до сьогодні ці страшні події  нагадують про те, яке беззахисне людство перед техногенною радіаційною катастрофою.
...26 квітня 1986 року о 01:24 в ході випробувань на 4-му енергоблоці ЧАЕС, через менш як хвилину після початку експерименту з реактором, він був повністю зруйнований.
Безпосередньо під час вибуху загинула одна людина, ще одна померла вранці. Близько 4 години ранку пожежа, що виникла після вибуху, була локалізована, а до 6-ї години ранку загашена. Пожежники не дали перекинутися вогню на 3-й енергоблок. Перші уражені серед пожежників з'явилися о 2 годині ночі, пізніше у 134 співробітників ЧАЕС і рятувальних команд розвинулася променева хвороба, 28 з них померли протягом кількох місяців. Згодом загинули тисячі ліквідаторів.

 «Чорнобильська катастрофа не лише виявила героїзм і самовідданість ліквідаторів, але й висвітлила проблеми, які не втрачають у часі своєї гостроти та актуальності. Сьогодні кількість проблем, що вимагають вирішення, не зменшилася. Навпаки, екологічні, соціальні, психологічні, медичні та інші негативні процеси загострюються і набувають системного характеру Це не тільки біда минулого, але й виклик майбутньому, який і сьогодні породжує чимало проблем» (В.Рибак).
З 23 по 30 квітня на абонементі старшого відділу підготовлена тематична викладка літератури "Чорнобиль, Чорнобиль, трава полинова, твій присмак гіркий наші душі пече...", яка висвітлює  цю болючу проблему для всього людства. Бібліотекарі ознайомили молодь з літературою, представленою на книжковій викладці.



  



 








 Дубенюк Алла Іванівна звернула увагу дітей на цікаве видання - книгу-білінгву (двомовну):
Сущенко Марія. Екскурс у чорнобиль. Insight into Chernobyl.  
Укр. та англ. мовами. - К.: ПП "Агенство по розповсюдженню друку", 2016. - 272 с.: іл. 
У цьому виданні показаний нинішній стан населених пунктів Чорнобильської зони відчуження, які були покинуті внаслідок аварії на атомній електростанції. Ця книга проведе читача по пустих приміщеннях, дасть можливість заглянути в  порожні квартири, зайти в осиротілі дитсадки, школи, магазини та інші будівлі.  





РОЗПЛАТА ЖИТТЯМ ТА ЗДОРОВ'ЯМ. Ознайомила учнів з героями, які першими, без вагань, пішли гасити пожежу на реакторі. Це - Володимир Правик, Віктор Кібенюк, Василь Ігнатенко, Микола Титенко, Володимир Тишура і Микола Ващук. Нагадала, що зупинити активне виверження радіоактивних речовин зі зруйнованого реактора вдалося лише ціною масового опромінення тисяч ліквідаторів.
 
Завдання сучасного громадянина: 
Пам'ятати. Знати. Вшановувати.
Недопустити в майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар