неділю, 11 березня 2018 р.

"Європейська безпека під впливом викликів сучасності" - березневі бесіди

На виконання Розпорядження Кабінету міністрів України від 14 лютого 2018 року № 109-р
"Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2018 рік" в читальному залі старшого відділу 
 з березня місяця експонується розгорнута книжкова виставка
 "Стати Європою, 
щоб бути Україною".   
З читачами на дорослому відділі протягом місяця проводяться інформаційні бесіди "Європейська безпека під впливом викликів сучасності" про євроатлантичну інтеграцію України. Тема ця складна, погляди у людей різні. Бібліотекарі розповідають своїм користувачам, що Альянс – це Союз демократичних країн, а отже їх домовленості ґрунтуються на базових цінностях демократії. Вже тривалий час відбувається процес перетворення Альянсу демократичних держав із політико-військової організації у безпекову організацію, яка використовує інструменти співробітництва і партнерства в різних невійськових сферах, що є вигідним і для України. НАТО і держави-члени Альянсу надають Україні фінансову та технічну допомогу у вирішенні складних питань життя і розвитку: наприклад, для здійснення утилізації тисяч тон застарілих боєприпасів; подолання надзвичайних ситуацій, зокрема, ліквідації техногенної катастрофи у Харкові (аварія очисних споруд, 1995 р.), подолання наслідків повеней (1998 р., 2001 р., 2008 р.), боротьби з епідемією грипу H1N1 (2009 р). Після розпаду Радянського Союзу Україна відмовилася від ядерної зброї і набула статуту неядерної держави. НАТО у відповідь на такий крок взяла на себе зобов’язання гаранта нашої безпеки.  Досвід розбудови демократичного суспільного ладу на цих засадах надзвичайно важливий для нас.
     Адже, якщо ми хочемо бути привабливими для світу і не хочемо, щоб українці покидали рідну землю в пошуках кращого життя, нам належить досягати основних стандартів, яких дотримуються країни-члени НАТО і Європейського Союзу: забезпечення прав людини – це лейтмотив організації НАТО, ринкові відносини, що ґрунтуються на основі права на приватну власність, розвинуті демократичні інститути в країні, які здатні забезпечити незворотність демократичного розвитку держави, обов’язковий цивільний контроль над сферою безпеки й оборони, відсутність територіальних претензій і конфліктів із сусідами тощо. НАТО представляє систему колективної безпеки – військової, економічної, екологічної, гуманітарної. Відносини України з НАТО необхідно розглядати виключно через призму національних інтересів. Ми повинні взяти від Альянсу те, що нам корисно. Зокрема, керівництву держави необхідно домагатися, щоб голос України враховувався при прийнятті колективних рішень НАТО, у тому числі у військовій сфері.
 


9 березня 2018 року НАТО присвоїло Україні новий статус  - "країна-аспірант" (Aspirant country). Це офіційний статус для країн, які йдуть до членства і НАТО це офіційно вітає і признає.
Президент України Петро Порошенко привітав визнання Північноатлантичним альянсом прагнення України бути повноцінним членом цієї організації та заявив, що «наступна амбіція – План дій щодо членства (ПДЧ) для України». До цього часу, крім України, такий статус мали тільки Боснія, Герцеговина, Грузія і Македонія. 
Увагу читачів привернула книга з викладки:
Антологія "Україна - Європа" /упоряд. та вступ. ст. О.В.Красовицького. - Харків, Бібколектор, 2015.
Ми жили в зовсім іншій країні, ніж живемо зараз. За цей час країна пройшла нескінченно довгий шлях - від досить ситої і стабільної авторитетної держави з негативним економічним прогнозом, що поступово віддаляється від усе ще очікуваного європейського шляху до країни, яка пережила тримісячну  мирну революцію з трагічним, але переможним фіналом, втрату частини своєї території, війну на Сході, яка стала частиною плати за те, народ відстояв євроатлантичний вектор. Зараз у нас абсолютно інша країна і інший народ. Письменники, твори яких увійшли до антології, визначають обличчя нашої літератури. І це обличчя повернуте до Європи. В оповіданнях та уривках з іще не виданих романів - тема європейського минулого та майбутнього України. Автори: Анастасія Дмитрук, Юрій Винничук, Оксана ЯЗабужко, Сергій Жадан, Марія Матіос, Лада Лузіна, Ірен Роздобудько, Роман Іваничук, Валентин Чемерис, Міла Іванцова та інші.

Немає коментарів:

Дописати коментар