пʼятницю, 8 вересня 2017 р.

"Веселкова палітра "кришталевої" Олександри" - виставка художніх робіт юної майстрині з обмеженими фізичними можливостями



З 4 вересня 2017 року в бібліотеці, 
в "Материнській світлиці" демонструється виставка художніх робіт юної майстрині з обмеженими фізичними можливостями 
"Веселкова палітра 
"кришталевої" Олександри " 
(із циклу "Ми духом незламні").


... 20 лютого 2014 року в шахтарському містечку Макіївка Донецької області народилася дівчинка Саша. Змалку в ній  відчувалася непересічна натура: рано пішла, заговорила, вже в рік читала вірші. Всі помітили її не за віком логічне мислення. Дівчинка росла, а біда підстерігала. У 7, 5 місяців трапився перший перелом, у півтора року - другий, потім - третій. У три роки лікарі поставили діагноз: вроджений недосконалий остеогенез - хвороба рідкісна, мало вивчена, лікуванню практично не піддається. Так Саша стала "кришталевою".Стали деформуватися стегна, почалися гіпсові кошмари, ортопедичне взуття, ходунки. Але Сашенька не втрачала самовладання. І навіть, коли чотирирічною її покинула мама, залишилася доброю і позитивною дівчинкою Бабуся і дідусь завжди були поруч, замінили їй батьків. Малорухливий спосіб життя привів Сашу до прикладного мистецтва. 

Юна майстриня має роботи з бісеру, у техніці декупаж, батик. За словами фахівців, усі її твори заслуговують на увагу. У свої дванадцять Олександра має статус майстрині і навчає своїх ровесниць азам макраме і модульного оригамі. Бере участь у різних міських та обласних конкурсах, у 2012 році виграла титул "Міс Попелюшка" в обласному конкурсі та приз "Кришталеве серце". Саша, читаючи вірші на концертах, потайки мріє навчитися професійно танцювати... 
Але біда не приходить одна - почалася війна. Коли снаряди вже рвалися поруч із будинком, просидівши кілька днів в підвалі, Саша з бабусею та дідусем поїхали до Кривого Рогу. Там зустрілися гарні друзі, сусіди, чудова вчителька. Вони біду сім'ї Олійників прийняли як власну. Та ось 2015 року траився складний перелом, і Саша перестала зовсім ходити. Пересувається в колясці. Але є надія і лікарі беруться вставити в стегно, в гомілку і шийку стегна металеву конструкцію - зростаючий імплантат. Поки що питання про операцію залишається відкритим - немає грошей. 
Але є рідні, серця і душі яких належать "Кришталевій дівчинці". 
Наразі її підтримують: 
Президентський фонд Леоніда Кучми "Україна", 
Громадська організація творчих інвалідів "РАЗОМ" (м. Кривий Ріг), 
Київський літературно-меморіальний музей Максима Рильського, 
Бібліотека №15 Голосіївської ЦБС. 





























Роботи Олександри Олійник викликають жвавий інтерес серед наших користувачів. Особливо подобаються вони дітям. Вироби красиві, яскраві, зроблені з великою любов'ю та мистецьким смаком. Бібліотекарі Трубецька Катерина та Возняк Анна проводять екскурсію та бесіди біля виставки.
Додатково можна ознайомитись з творчістю Саші за посиланнями:









Приходьте. Насолоджуйтесь. Підтримайте.









Немає коментарів:

Дописати коментар