понеділок, 13 лютого 2017 р.

"Екзотична країна Японія" - ілюстрована книжкова виставка-подорож


"Великі діла з малих починаються".
Японська мудрість
2017 рік оголошено роком Японії в Україні.
"Японія - дивовижна країна, "країна навпаки", настільки там все незвично для нас. Кішки без хвостів. Сади з каменів. Пальто подають жінки чоловікам. Кермо в машині з правого боку. Тут пишуть зверху вниз, їдять паличками, сплять на підлозі. Взуття залишають біля порога. Вірші не мають рими. Писемність не віддільна від малювання. Поклони тут - цілий ритуал, чаювання представляє собою обряд, а ікебана і бонсай - ціла наука".
Ось так, коротко і влучно в декількох реченнях можна описати ключові поняття, пов'язані з Японією.

З 10 лютого в читальній залі експонується постійнодіюча розгорнута ілюстративна 

виставка-подорож 
"Екзотична країна Японія" .
Підготувала її бібліотекар Бутко Тетяна.






Цього року виповнюється 25 років з моменту визнання Японією незалежності України та встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами. Крім цього, 45 років тому «духовні столиці наших держав — Київ і Кіото — розпочали історію своєї дружби та тісних обмінів».
Японія є одним із стратегічних партнерів України.
Японія інвестувала в Україну більше ніж 3 млрд. доларів.

Японія країна потужних наукових розробок.  

Назву країни - Японія - передають два ієрогліфи. Перший з цих знаків означає «сонце», другий - «корінь, основа», звідси алегорична назва Японії «країна сонця, що сходить»Вона має славу однієї з найбільш загадкових і екзотичних країн світу. Далека і близька, проста і загадкова, вона захоплює нашу уяву своєю екзотикою. «Я побував у чарівній казці», - кажуть люди, що відвідали її. При слові «Японія» в уяві жваво спливають краса японських дівчат, віртуозні па майстрів карате, плюс Фудзіяма, квітуча сакура, ікебана, нецке, Сад каменів, саке і найдавніша імператорська династія. Про історичні події минулої епохи нагадують численні архітектурні споруди тих часів: замки, буддистські храми Кіото, Нара і ін. 

Загадковості в Японії вистачає. Азійський менталітет, помножений на століття ізоляції, вдале поєднання традиції і сучасності, дійсно високий рівень передових технологій, плюс ієрогліфічна дійсність і настороженість до усього чужого – весь цей «мікс» робить Японію для європейців такою привабливо-недосяжною і незбагненно-загадковою.
На ці та інші запитання можна отримати відповідь, ознайомившись з представленою на виставці літературою, періодичними виданнями, буклетами...


Інтерес до Японії в усьому світі величезний. Вражаючі досягнення Країни висхідного сонця, особливо в економіці, загальновідомі і привертають до себе пильну увагу, викликають змішані почуття: від подиву і захоплення до заздрості і побоювання. Дійсно, як це вдалося Японії, яка зазнала жорстокої поразки у війні, що зазнала величезний матеріальний і моральний збиток, практично протягом життя змінитися на першокласну економічну державу, лідируючу в багатьох областях промисловості і торгівлі, науки і техніки? 
Бажаємо кожному, хто цікавиться Японією, нових відкриттів і нових знань, які пов'язані з цією красивою і колоритною країною!
А ще краще - просто відвідати її і переконатися на власні очі!!!
Меїко Кадзі - відома сучасна японська співачка-енка.

Енка (яп.演歌) — жанр японської пісні, схожий по змісту с російським романсом, американским кантрі і португальским фаду. 
В даний час - енка - це традиційні пісні романтичного змісту.

1 коментар: