вівторок, 25 жовтня 2016 р.

"Світла Муза романтика" - до дня народження Ніни Грін ч.1

 У переддень дня народження Ніни Грін, улюбленої дружини письменника Олександра Гріна, його вірної подруги, натхненниці, музи - в літературно-мистецькому салоні "Грінівська вітальня" 22 жовтня 2016 року відбувся творчий вечір 
"Світла муза романтика", присвячена цій даті. 
Ніна Миколаївна (1894–1970) - це знакова постать (нарівні з Олександром Гріном) для нашої бібліотечної спільноти. Такі заходи вже давно стали традиційними. Вони надають змогу збирати до бібліотечного кола нових читачів, шанувальників, митців. Як завжди, почесний гість зібрання - засновник грінівського руху, легендарний вчений-винахідник, інженер-теплотехнік, педагог-організатор, душенаказчик - Олександр Аркадійович Верхман.
Цікавий факт його біографї: завдяки художниці Марії Миняковій-Уречиній (1890-1984) декілька десятиріч тому він був обраний Головою Земної кулі (Председателем Земного шара). Це титул запроваджений відомим поетом срібного віку - Веліміром Хлєбніковим. 

В затишній музейній кімнаті розпочалася цікава розповідь Олександра Вєрхмана. Це були спогади про той далекий час, коли він ще молодим познайомився з Ніною (йому було 22 роки!) і на все життя залишився її близьким другом, вірним товаришем, хранителем пам'яті її сім'ї та її особистого сімейного архіву. Він виконав волю вдови письменника і разом з Юлією Первовою передали державі експозиційну колекцію Дома-музею О.С.Гріна в Старому Криму. В 1971 році був відкритий державний музей. 
Також він був учасником і організатором таємного перепоховання Ніни Грін, зробив усе можливе, щоб зберегти і увіковічити пам'ять про Ніну Миколївну. 
Завдяки його зусиллям її ім'я викарбовано поруч з ім'ям Олександра Гріна на пам'ятнику старокримського кладовища. В нашу бібліотечну музейну  кімнату Олександр Аркадійович передав надгробну табличку з її першого поховання.

В 2016 році, весною, вийшла з друку книга Ю.О.Первової  "Две судьбы: Александр и Нина Грин". Він написав до цієї книги передмову. Вона вийшла в серії "Образы былого", видавничий дом "Коктебель" .









Потім всі шанувальники перейшли до "Материнської світлиці" 
щоб послухати авторську програму 
"День народження Ассоль" у виконанні провідних "грінівців" - 
літератора Людмили Бєлогорської та музиканта Ігоря Жука. 










ПС: продовження у наступному випуску! Слідкуйте. 

Немає коментарів:

Дописати коментар