понеділок, 11 січня 2016 р.

"У ніч різдвяну Коляда дзвенить"


У рамках бібліотечного проекту "Українська родина у просторі та часі" 

9 січня 2016 року
в "Материнській світлиці" 
бібліотеки відбувся народознавчий фольклорний захід 
"У ніч різдвяну Коляда дзвенить". 

Новий рік завжди пов'язаний з мріями про краще майбутнє. 
Ці мрії та бажання здавна викристалізовувались у чудові поетизовані обряди - колядування, щедрування і засівання. У народних календарних обрядових величальних піснях - колядках і щедрівках - втілився одвічний потяг людей до статків, щастя, добра, краси, високої моралі.

Головними учасниками цього святкового дійства були аматорський жіночий гурт "Оріяна"
Керівник і натхненний організатор - музикант Наталія Фіткевич. 

Склад колективу:
Олеся Пилипчук
Олеся Дякович
Тетяна Соцкова
Ірина Якубовська.

Тематика цих величально піднесених віншувань у виконанні колективу "Оріяна" найрізноманітніша. У ній відклалися нашарування різних історичних епох: дохристиянські уявлення про світ, побут Київської Русі з численними походами, козацьке військове життя, мирна хліборобська праця в різних соціальних умовах. Незмінними у всі віки залишалися хіба що родинно-побутові, любовні теми та мотиви.

Також участь приймали родини Панченко - Олександра Василівна зі своєю донькою Таїсією (учениця 7-го класу Новосильківської середньої школи) та Капліних - Оксана Миколаївна з донькою Ніною, ученицею 7-го класу київського ліцею №198.






Традиційні різдвяно-новорічні обряди, колядки та щедрівки - це справжня скарбниця нашого народу, яку потрібно глибоко вивчати і пізнавати.
Спасибі велике цим невтомним творчим людям - гурту "Оріяна" та родинам Панченко-Капліних, які подарували нам чудове виконання народних святкових пісень. Всі присутні отримали гарний піднесений настрій і насолоду!

Відео репетицій родин Панченко - Капліних.

>


Немає коментарів:

Дописати коментар