понеділок, 11 січня 2016 р.

Чарівне слово "дякую"


 "Година спілкування".

11 січня у всьому світі відзначають Міжнародний день «Дякую» 

(International Thank You Day).

Всі ми чудово усвідомлюємо значення хороших манер, їх необхідність в повсякденному житті, але велику частину подяк ми висловлюємо, якось ненароком, не замислюючись про їх сенс. Однак, слова подяки володіють магічними властивостями - з їх допомогою люди дарують радість одне одному, висловлюють увагу і передають позитивні емоції - те, без чого наше життя стало б мізерним і похмурим.
Ця традиція з'явилася з ініціативи ЮНЕСКО та ООН і нагадує нам про гарні манери у будь-якій ситуації. Звідки взялася традиція подяки? Та коли це доречно робити?  Традиція виражати свою вдячність існує споконвіку. Ще первісні люди розуміли, що за гарний вчинок, який приносить їм користь чи задоволення, треба подякувати. Українці виражають вдячність двома словами - "дякую" та "спасибі". Перше слово розуміють у багатьох країнах Європи, бо звучить воно схоже: у польській мові - dziekuje, у німецькій -danke, у чеській - dekuji, у словацькій - dakujem. А от "спасибі" зародилось ще в часи язичницьких вірувань, воно означало "спаси, Бог" або "спаси, Бай" - таке собі звернення до язичницького бога. 
В Україні почали виражати вдячність словом "спасибі" наприкінці ХІХ - на початку ХХ століття. Міжнародні правила етикету диктують, що людина може виражати свою вдячність не лише словами, а й жестами, мімікою. Іноді доречними замість "спасибі" буде щира усмішка, привітний погляд чи міцне рукостискання. Дехто купує подарунки на знак вдячності - правила етикету цього не забороняють. А чому "дякую" називають чарівним словом? Словом "дякую" можна пом'якшити складну конфліктну ситуацію, воно примножує позитивні емоції, змушує людей усміхатися, радіти. 
Середньостатистична людина дякує приблизно 80 разів на добу. Хоча все залежить від її виховання, манер. 
Уляна ВІТЮК, газета "Експрес".
"Що щиріше людина дякує іншим, 
то більше добра примножує сама собі."
Ольга Богомолець - "Вечірнє сонце, дякую за день!"
"Сказані від щирого серця будь-якою мовою ці слова допомагають нам стати ближчими один до одного, передають енергію добра і світла від однієї людини до іншої."

Колектив бібліотеки №15 дякує своїм співробітникам, колегам, 
друзям, читачам і активістам,
всім добрим людям за те, що ви є у нас!
Ми бажаємо Вам чути ці чарівні слова 
"дякую" і "спасибі" щодня 
за всі ваші добрі справи! 
Хай вас завжди оточують 
привітні та ввічливі люди! 
Будьте щасливими!

Немає коментарів:

Дописати коментар