пʼятницю, 17 липня 2015 р.

"Видатний дослідник Берестецької битви " - до 100-річчя від дня народження Ігоря Свєшнікова

"Берестечко: наша пам'ять, наша слава"
„Все згадайте, спам'ятайте хоч добрим словечком,
На могилах, на курганах, що під Берестечком.
Тут ми били врожу силу, віру боронили,
Тут ми самі в славнім бою кості положили”.
(Невідомий автор „Козацькі дзвони”)


З 16 по 23 липня 2015 року 
в читальній залі бібліотеки експонується перегляд літератури
із циклу "Пам'ятати. Відродити. Зберегти".
 "Видатний дослідник Берестецької битви ", 
присвячений 100-річчю відомого українського вченого, 
археолога, доктора історичних наук, дослідника  
Берестецької битви 1651 року - 

Свєшнікову 
Ігорю Кириловичу.
 Народився він 19 жовтня 1915 у Києві. Дитинство провів у селі Хотин на Рівненщині, поблизу місця, де відбулася битва під Берестечком у ході Національно-визвольної війни українського народу 17 століття. Основна наукова діяльність була пов'язана з роботою у відділі археології Інституту суспільних наук (Інституту українознавства ім. І.Крип'якевича), де працював з 1959 р. Понад 20 років проводив розкопки на місці Берестецької битви, результати яких узагальнені в монографії "Битва під Берестечком" (1993). 
Досліджував і давньоруське літописне місто Звенигород біля Львова. Він також автор монографій про культури шнурової кераміки та шаровидних амфор, путівника по заповіднику "Козацькі могили" (Національний історико-меморіальний заповідник "Поле Берестецької битви"), численних публікацій у наукових журналах та в пресі. 


Ігор Свєшніков до останніх хвилин свого життя займався активною археологічно-дослідницькою і плідною науковою роботою, усього себе до краплини віддав своїй улюбленій справі. Невтомний вчений залишив для своїх послідовників багато оригінальних не тільки відкриттів, а й ґрунтовних та унікальних праць та публікацій.

Національно-визвольна війна українського народу 1648-1657 років або Хмельниччина стала переломним етапом у багатовіковій історії України.
В історії Хмельниччини було багато славних перемог, особливо в перший початковий період війни — Жовті Води, Корсунь, Михнівка, Пилявці -
Проте були й тяжкі, кровопролитні періоди невдач, поразок і втрат. Серед останніх одна - полинова, круто замішана на козацькій крові та волинській землі, гіркота Берестечкової трагедії. Саме тому героїчна і трагічна битва під Берестечком, що тривала з 18 червня до 30 червня 1651 року і була однією з найбільших подій Визвольної війни.




Немає коментарів:

Дописати коментар