неділю, 17 березня 2019 р.

"Щедра Масляна прийшла, весну красну принесла!" - творче дозвілля

"Сьогодні дуже весело у нас,
Із радістю ми зиму проводжаємо!
Усіх, хто пережив зимовий час - 
З весною ясною ми від душі вітаємо!"
***********
9 березня 2019 року це визначний день для українського народу. Всі свідомі громадяни святкують 205 річницю від дня народження Тараса Шевченка. Принагідно і ми нагадали своїм читачам цікаві факти, що стосуються великого сина України.
 








Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. 
- Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я Тараса Григоровича. Діаметр кратера Т. Г. Шевченко – 137 кілометрів. 
 - 1384 пам’ятники Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю. Більшість — 1256, розташовані на території України, майже півтори сотні розмістились у 35 країнах. 
- Нині в Україні 164 населені пункти названі на честь Тараса Шевченка.
- Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку "Кобзар", розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.

 ****************************************************************
  А з 4 по 10 березня відзначається свято Масляної. Це один з найбільш довгоочікуваних та найдовших свят, який триває цілий тиждень. Люди здавна вірили, що якщо на Масляну погуляти широко і протяжно, тоді і рік буде вдалим, і не доведеться жити в біді і печалі. Ми також запросили до нас на гостини у "Материнську світлицю" на зустріч "Щедра Масляна прийшла, весну красну принесла!" наших користувачів, талановитих друзів, митців, щоб у затишній, приємній атмосфері провести святкування.
Виступали київські музиканти - Олександр Шаманський, Анатолій Рибін, дует "Отрада" (Наталія Кокарєва та Анатолій Корж), поети - Ольга Бондаренко, Вячеслав Нетецький. А інструктор з бодіфлексу (вправи для схуднення) Альона Канішева провела для бажаючих урок з дихальної гімнастики і навчила всіх оздоровчим вправам.
 
















 


Далі зустріч продовжила письменниця Юлія Матту. 
(дивись попередній пост "Одна новела - тисячі думок").
 
По закінченні гості отримали дарунки - книги поетеси із Киргизстану, яка проживає в Америці, в Лос-Анджелесі, Тетяни Синдєєвої-Бурової.  
З пані Тетяною ми познайомились влітку в 2018 році в нашій бібліотеці і з того часу підтримуємо дружні міжнародні творчі зв'язки. Вона люб'язно надала нам декілька примірників своєї нової книги - збірник віршів "Как хочется быть просто человеком...", який виданий в Києві, "Золота серія "Письменник в інтернет-просторі" в 2018 році. 
Коротка анотація (мовою оригіналу):
Умудрённая опытом нелёгкой жизни, начинающая поэтесса Татьяна Синдеева-Бурова в своих стихах, баснях и притчах делится с читателем мыслями о том, как стать счастливым, как научиться поверить в себя, как найти себя. В её судьбе было много  трудных моментов, из которых её удалось достойно выйти и при этом остаться человеком. В произведениях можно найти ответы на разные вопросы, что так тревожат читателя в нашем мире: как исцелить душу, как научиться жить без боли, как полюбить жизнь. По сути, эта книга является маленьким толковым словарём для каждой жизненной ситуации. 
Нам дарують і ми даруємо! 
Щиро дякуємо всім за підтримку та творчість! 

Немає коментарів:

Дописати коментар