понеділок, 23 жовтня 2017 р.

"Київські адреси Ніни Грін" - літературний вечір-вшанування

21 жовтня 2017 року в Грінівській вітальні бібліотеки, у переддень дня народження дружини письменника Олександра Гріна - Ніни Миколаївни Грін (Миронова), яка народилася 23.10.1894 року, відбувся літературний вечір-вшанування

"Київські адреси Ніни Грін". 
В цей день завітали багато прихильників та шанувальників бібліотеки і  творчості грінівського таланту. Ведуча вечора Алла Дубенюк представила гостей та модератора заходу - колегу ЦРБ ім. Н.О.Некрасова Зою Логвиненко. Серед головних гостей-виступаючих був запрошений  Олександр Верхман, наш незмінний друг бібліотеки, інженер-винахідник, педагог, душенаказник Ніни Миколаївни. Олександр Аркадійович протягом десяти років опікується бібліотекою і допомагає цінними раритетними матеріалами Музейній кімнаті О.Гріна, надає літературні консультації, дарує книги та архівні матеріали для наших експозицій. Постійний активний учасник всіх грінівських заходів. В цей день мова йшла про киян, які зробили значний внесок до популяризації таланту письменника та його  дружини, згадували головні його твори - "Червоні вітрила" і "Та, що біжить по хвилям...", де прототипом головних героїнь Ассоль та Фрезі Грант незмінно була його улюблена "Котофейка" (так ніжно називав письменник свою Ніну в сімейному колі). 
"Шесть лет твоего терпения, любви, внимания и заботы показали мне, как надо любить. Ты мне дала столько радости, смеха, нежности и даже поводов иначе относиться к жизни, что я стою, как в цветах и волнах, а над головой птичья стая. На сердце у меня весело и светло." 
(З листа О.Гріна до Н.Грін)
Ці книги стали знаковими для покоління "відлиги" 1960-х і романтиків 1970-х років. В цей час набирав шаленої популярності грінівський рух серед молоді. Створювалися клуби авторської пісні та поетичні студії, молодих талантів вабила "за обрії" романтика грінівського слова. І саме навколо Ніни Миколаївни в цей період гуртувалася студентська молодь, яку вона дуже любила і всіляко підтримувала. А останні шість років вона проживала в Києві у своєї подруги - вченого-біолога, к.б.н., письменниці Юліі Первової, в будинку по вул. І.Кудрі, 41.Завжди бажаними гостями були молодий Олександр Верхман, Ігор Жук, Оксана Зубарєва та багато інших. Наразі всі ці люди приходять до нашої бібліотеки зі своїми спогадами, поетичними і музичними дарунками-присвятами. Відома сучасна київська письменниця Ірен Роздобудько зачитала нове оповідання. Літератор, член редколегії журналу "Радуга" Сергій Черепанов поділився своїми роздумами, розповів про зв'язок поколінь. Педагог і шанувальниця творчої спадщини О.Гріна - Людмила Білогорська підготувала цікаву інформацію-дослідження творів письменника; а музикант, художник, бард Ігор Жук виконав авторські пісні, присвячені О.Гріну. Прихильники вручили для музею цікаві експонати. Тетяна Драгенко - раритетний сувенір "Червоні вітрила", а художник Олександр Дубінін - газету "Комсомольское племя" за 1952 рік та сувенір "Морський якір". Ігор Жук - новий диск з авторськими музичними творами та фотографію Ю.Первової.
 
































 Багато нових користувачів в цей день записалося до бібліотеки. 
*******************
ПС: Коли ми виклали у Фейсбуці фотозвіт про проведені заходи
(в групі "Грінівська вітальня. Творчі зустрічі")
то отримали такий коментар:
(копіюю весь контент)

21 жовтня 2017 року в Бібліотеці №15 Голосіївської ЦБС міста Києва, в літературно-мистецькому салоні "Грінівська вітальня", відбулися цікаві творчіі заходи. 

Перша зустріч приурочена Міжнародному дню фіно-угорських народів (святкується щорічно 17 жовтня) і була присвячена знайомству з естонським епосом "Калевіпоеґ. Присутні дізналися про життя та творчість збирача цього епосу - естонського поета, фольклориста, просвітителя, лікаря та громадського діяча, засновника естонської літератури - Фрідріха Рейнгольда Крейцвальда. З цікавою доповіддю на цю тему виступив Юрій Косенко (голова ГО Українська ініціатива). Він представив архівний фотоматеріал, зачитав переклад цього літературного твору естонською мовою. 

Потім шанувальники бібліотеки відзначали день народження дружини і Музи письменника Олександра Гріна - Ніни Миколаївни Грін (Миронової), яка народилася 23 жовтня 1894 року. Вшанувати пам'ять цієї жінки надзвичайної долі зібралося багато наших друзів -

поціновувачів грінівської спільноти. Приємно, що з кожним нашим зібранням розширюється коло нових читачів, користувачів і людей, яким небайдужа історія, які хочуть більше знати про долю відомих творчих особистостей, а також знаходять у нас однодумців, мають змогу спілкуватися і долучатися до високого мистецтва. Головним героєм вечора був київський інженер-винахідник, педагог, літератор душенаказник Ніни Миколаївни - Олександр Верхман. Також виступали київські митці, письменники, музиканти, художники: Ігор Жук (Igor Zhuk)Ірен РоздобудькоСергей ЧерепановЛюдмила БелогорскаяАнатолий РыбинOlesya ChaykaТетяна Фокіна та інші...

Ну, і як завжди, ми дякуємо нашому незмінному фотографу і відеооператору Микола Шошанні за збереження безцінних миттєвостей! Його активним зйомкам і фоторепортажам наш бібліотечний архів Відеооантології живої культури сучасності постійно поповнюєтьтся новими матеріалими. За шість років існування цього проекту Миколою Шошанні було відзнято і оброблено більше 750 якісних відеоматеріалів з виступами яскравих творчих українських та іноземних митців. На сьогодні маємо вже 207 підписувачів.

Долучайтесь і ви на наш відеоканал в Ютьюбі і будете завжди в курсі творчих новинок! 


Щиро дякуємо вам, дорогі друзі, і завжди чекаємо на зустріч з вами!

Творчий вечір "Київські адреси Ніни Грін" в літературно-мистецькому салоні "Грінівська вітальня", присвячений дню народження Музі письменника Олександра Гріна - Ніні Миколаївні Грін (Мироновій)
Коментарі
Елена Стражевская Аллочка, у Вас як завжди ніде яблуку впасти!👏👏👏 Чи вистачає ще стільців?! Настане час, коли потрібно буде розсовувати стіни! 😀

Показати більше реакцій

2
4 год


Алла Дубенюк Так, пані Олено, ви праві! З кожним бібліотечним заходом розширюється коло наших друзів та шанувальників. Виручає лиш те, що в цій залі є двоє дверей і, зазвичай, ті люди, що спізнилися, мають змогу бачити і слухати з різних куточків! Іноді сидять і на приставних дитячих стільцях поза межами залу, в коридорах! Мучаються, терпляче досиджують до кінця, але щасливі і задоволені повертаються знову! Наша публіка - найкраща!!! 

Немає коментарів:

Дописати коментар