середу, 10 травня 2017 р.

"В гостях бібліотеки - ГО "Українська ініціатива"

6 травня 2017 року в Материнській світлиці відбулася зустріч з представниками Громадської організації "Українська ініціатива"- головою Юрієм Косенко та заступником голови  Ольгою Тимчишин.
Ця організація широко відома своєю науково-просвітницькою діяльністю та популяризацією історичних та літературознавчих розвідок, світової культури та актуальними громадськими акціями. 
(Про їх діяльнісь більше на каналі https://www.youtube.com/channel/UCgA7Oeu1KWVB8pFmtY_9bxQ/videos )
Зустріч з нашими користувачами складалася з двох частин. В першій присутні ознайомились з презентацією брошури, присвяченої класику естонської та світової літератури Фрідеберту Туґласу (брошура містить біографічні матеріали, оповідання письменника та фотоматеріали). Видання здійснено ГО "Українське Літературне Товариство імені Фрідеберта Туґласа". Голова цієї організації, (вона ж заступник голови правління ГО "Українська Ініціатива") Ольга Тимчишин - розповіла про життя та творчість Ф. Туґласа. Після чого присутні змогли прослухати один з найвідоміших творів естонського письменника "Море" мовою оригіналу у виконанні Марти Кулик (шляхом відтворення відеозапису). А Юрій Косенко прочитав цей текст у перекладі українською мовою. 
Світлина від Українська ініціатива.
Слід зазначити, що бібліотека №15 стала першою бібліотекою, яка отримала у подарунок примірник цієї брошури, а даний захід став першим заходом проведеним у рамках договору про співпрацю, який нещодавно був підписаний ГО "Українська Ініціатива" та ЦБС Голосіївського району. Також були подаровані книги та журнали про Естонію.




*********************************************************************************
Друга частина була приурочена до Дня пам'яті жертв Другої світової війни. У рамках заходу, з доповіддю, яка була присвячена викриттю облудних міфів радянсько-російської пропаганди, виступив Юрій Косенко. Він, зокрема, використовував матеріали з нещодавно виданої Українським Інститутом Національної Пам'яті книги "Війна і міф: невідома Друга світова".

Співробітники Українського інституту національної пам’яті спільно з колегами-істориками з інших установ підготували популярне видання, в якому спробували принаймні частково дати раду зі знайомими всім міфами про Другу світову війну.
Книга побачила світ завдяки видавництву «Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля». Загальну редакцію здійснили Олександр Зінченко, Володимир В’ятрович і Максим Майоров із Українського інституту національної пам’яті. Її обсяг 272 сторінки, у виданні вміщені світлини з Архіву СБУ, Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г. С. Пшеничного, Архіву Центру досліджень визвольного руху, Федерального архіву (Німеччина), архівів сайтів «Історична Правда», «Likбез. Історичний Фронт» та інших установ і організацій.
Увазі читача пропонується спростування 50-ти найпоширеніших міфів. Особлива увага приділена українським сюжетам.

Відеозапис заходу (із архівів Ю.Косенка) 





Після доповіді відбулася жвава дискусія, присутні мали змогу задавати питання та брати участь в обговоренні зазначеної теми. 


















Немає коментарів:

Дописати коментар