середу, 12 серпня 2015 р.

"Єдиний скарб у тебе - рідна мова"




Єдиний скарб у тебе - рідна мова, 
Заклятий для сусіднього хижацтва. 
Вона твого життя міцна основа, 
Певніша над усі скарби й багатства. 
П. Куліш

На виконання рішення Київської міської ради "Про затвердження Концепції розвитку української мови, культури та виховання історичної пам'яті у жителів міста на 2015-2020 роки" працівники бібліотеки постійно проводять різні індивідуальні бесіди, вікторини, ігри та голосні читання на природі з дітьми із циклу "Я люблю українську мову", перегляди відео, музичні хвилинки, зустрічі з цікавими людьми. Для більш глибокої популяризації рідної мови на старшому відділі проводяться бесіди біля книжкових виставок, обговорення цікавих видань,  виставки однієї книги. 

Знайомимо користувачів з різними літературними датами, ювілеями, подіями;  постійно звертаємо увагу читачів на новинки сучасних українських авторів, митців, поетів, намагаємось заохотити юні таланти до створення віршів, прозових творів... Наш постійний читач, вихованець Центру трудової реабілітації Олександр Шаєв пише чудові вірші, друкується в збірниках, приймає участь у різних районних та міськиї літературних конкурсах, отримує дипломи, нагороди. 

Люди говорять різними мовами. Їх нараховується орієнтовно 6 тисяч. На жаль, філологи застерігають, в XXI столітті щонайменше 40% цих мов вимруть. А це страшна втрата для людства, бо кожна мова – це геніальний прояв людського духу, унікальне бачення нашого світу. 95% тих шести тисяч мов охоплюють дуже малу частину населення світу. За даними ЮНЕСКО, ними розмовляють всього 4% людства. 

Дейвід Кристал, один зі світових експертів з питань мов, автор книги «Мовна смерть», вважає, що мовна різноманітність – це унікальна річ, і втрата кожної мови збіднює наш світ.
Українська мова як засіб спілкування та інтелектуального виявлення особистості відображає самобутність багатомільйонного українського народу і є основою його духовності та історичної пам'яті.
Генеалогічно українська мова належить до індоєвропейської мовної сім'ї. 
Про це свідчить і наявність архаїчної лексики, і деякі фонетичні та морфологічні риси, які зберегла наша мова протягом віків.

Давньою українською мовою написані козацькі державні документи й хроніки, створена самобутня художня писемність епох - від Івана Вишенського до Григорія Сковороди.
Про її давність свідчать і реліктові фольклорні твори, особливо календарно-обрядові пісні. Впродовж кількох століть український народ привчали до думки про нібито «вторинність» української мови, ретельно приховуючи від українців величезний масив української ж писемності, історії та культури, яка сягає глибокої давнини і нараховує багато тисячоліть.

Зачинателем сучасної української літературної мови 

вважається І. П. Котляревський, 
а основоположником — Т. Г. Шевченко.


















Сьогодні українською мовою розмовляють 
близько 45 мільйонів людей, 
і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.









Вона, як зоря пурпурова, 
Що сяє з небесних висот 

І там, де звучить рідна мова, 
Живе український народ!

В.Сосюра.

Немає коментарів:

Дописати коментар