понеділок, 16 березня 2015 р.

Відкриття Меморіальної стіни пам'яті у Бібліотеці №15

Герої не вмирають, а живуть в серцях народу України!
Альоша вирушив у путь — на вічний захист Батьківщини...

Олег Дурмасенко (батько воїна).

14 березня 2015 року в бібліотеці № 15 Голосіївської ЦБС м. Києва відбулося урочисте відкриття Меморіальної стіни пам'яті загиблого у АТО кіборга із позивним "Динамо" Олексія Дурмасенка. Ініціатором створення Меморіальної стіни пам'яті Олексія Дурмасенка при бібліотечному Арт-Центрові "Корчуватий" став художник та організатор цього проекту Олег Дурмасенко (творчий псевдонім Гліб Гржибовський) одразу після трагічної загибелі в АТО свого сина. За дуже короткий термін (близько двох місяців) в результаті спільних зусиль батька, колективу бібліотеки №15, друзів-бійців, родичів загиблого та однодумців цей проект вдалося втілити у життя...

Розпочали захід із вшанування усіх загиблих воїнів-захисників, які полягли за вільну Україну, за її світле майбутнє, які віддали найцінніше за нашу свободу — своє життя... На відкриття завітали багато гостей — це, у першу чергу — представники бібліотечної системи району: головний спеціаліст по зв'язках із громадкістю — Зоя Логвиненко, бібліотекар ЦБС Ніна Локоть, завідуюча БСЧ "Чапаєвка" — Любов Калюжна зі своїм чоловіком та онуком Михайликом, громадськість району, друзі та родичі загиблого бійця, воїни АТО, члени інвалідської організації "Ми духом незламні", волонтери, переселенці з Криму та Донецького регіону, вчителі шкіл, художники, митці, письменники та поети... Багато людей прийшли вперше. Відрадно, що були родини із малими дітками, учні середніх та старших класів, студенти. Всі, хто вболіває за долю майбутнього нашої держави. Захід, який ми планували провести за годину, тривав майже п'ять годин! Згадували про Альошу, його дитинство, шкільні роки, розвиток талантів (спортивних та художніх!). Присутні із цікавістю переглядали експозиції меморіальної стіни, особисті речі Олексія, його дипломи, нагороди, військову амуніцію...
Виступаючі ділилися спогадами, роздумами та висловлювали свої думки не тільки із приводу загибелі Олексія Дурмасенка... Лейтмотивом звучала думка про те, що усі ті не декларативні, а реальні позитивні досягнення і надбання, які має зараз наша Україна, починаючи від галузі культури і закінчуючи організацією спротиву діям російських окупантів на сході нашої держави, є результатом виключно так званої приватної ініціативи (окремих громадян, волонтерів, добровольців), а не дій чиновників і державотворців, які розпоряджаюся наявними державними ресурсами і чиїми прямими обов'язками та функціями і є вирішення подібних питань.

На заході були присутні журналісти двох шанованих телеканалів — "5 канал" та "Київ".

Виступає Андрій Дащенко — голова Голосіївського районного осередку Центру координації та допомоги бійцям та пораненим в ході АТО

Зі спогадами про бойового побратима Олексія виступає друг, боєць, кіборг — Олег Левенчук.
Ще один бойовий друг Олексія, кіборг 93 бригади ЗСУ — Іван Черниш, який, не дивлячись на поранення та фізичний біль, знайшов у собі сили та час прийти і вшанувати пам'ять свого товариша, висловити слова підтримки його батькові...

Директор гімназії "Потенціал", яку закінчив Олексій Дурмасенко — Малішевська Алла Петрівна розповіла про шкільні роки Олексія, про його таланти, товариські та людські якості, постійну потребу в справедливості, щирості та вірності. Альошка любив красу в усьому, був талановитим дизайнером, флористом, дуже любив природу та умів бачити красу в навколишьому світі. Він гарно вчився, подавав великі надії на майбутнє у спорті, мистецтві, дуже любив українську сучасну музику.

Після школи Альоша продовжив своє навчання в Київському Державному інституті декоративно-прикладного мистецтва імені Михайла Бойчука, на факультеті дизайну. Зі словом спогадів про студента виступив декан цього факультету — Петро Павлович Добровольський.

Алла Державіна — громадський діяч, представник Громадської організації Ради Майдану, поетеса.

Леонтович Олена Василівна — письменниця, перекладач, член Всеукраїнського Жіночого Товариства Олени Бесараб — Олени Теліги

Юрій Петрович Дрюченко — магістр образотворчого мистецтва, член Національної Спілки художників України.

Фото на пам'ять із воїном АТО Олегом Левенчуком та інтерв'ю Олега Дурмасенка для телебачення...

Художник Олег Дурмасенко (Гліб Гржибовський) знайомить присутніх зі своєю новою роботою — "Повернення Героя", яку присвятив своєму загиблому сину Олексію. Цю роботу він задумав ще за життя Альоші, радився з ним, дуже хотів завершити її раніше... Але життя повернулося інакше. У даному варіанті він показав Альошу в образі янгола-захисника Вітчизни, який спускається з неба і долає все те зло, що принесли на нашу рідну землю російські загарбники і терористи. Картина справила на присутніх дуже сильне враження! Люди не могли стримувати сліз, дивлячись на талант та відданість батька, його любов та щире бажання увіковічити таким чином пам'ять про рідного сина...

Протягом усього заходу в залі відбувався перегляд відеофільму "Наш Альоша" про довоєнне буденне і початок воєнного життя Олексія, його стосунки із рідними, дозвілля та проводи в зону АТО... Звучала його улюблена музика. Створення фільму стало жестом посильної підтримки рідних і близьких Олексія з боку постійного партнера, друга бібліотеки, співорганізатора літературно-мистецького салону "Грінівська вітальня", поета та відеооператора Миколи Шошанні.

У числі тих людей, які прийшли вшанувати пам'ять загиблого бійця, була і письменниця, директор, дійсний член Міжнародної Академії культури безпеки, екології та здоров'я Науково-дослідного Інституту нової людини - Данилова Тетяна Михайлівна. Вона презентувала свою нову книгу "Небесная сотня". Герои не умирают!" Тетяна Михайлівна розповіла, як вона працювала над цим виданням, в даний час закінчує підготовку до другого тому книги і пообіцяла, що в ньому обов'язково буде сторінка, присвячена Олексію Дурмасенку. Це видання автор подарувала батькові Олексія — Олегу Дурмасенку та бібліотеці № 15 із дарчим автографом.

Щира подяка усім, хто у різних формах допомагав втілити у життя ідею створення Меморіальної стіни пам'яті у Бібліотеці №15, у першу чергу ініціатору цього проекту — Олегу Дурмасенку. Щира подяка усім, хто відгукнувся на цю важливу для Голосіївського району і Києва подію і хто у день відкриття знайшов можливість і час особистою присутністю вшанувати пам'ять захисників, які загинули за незалежність нашої України!



Ще маленький штрих із категорії констатації фактів. Бібліотека №15 ЦБС Голосіївського району м. Києва стала першою у Києві, а можливо, і першою в Україні бібліотекою, у якій пам'ять про полеглих українських воїнів у війні із російськими окупантами вийшла за межі традиційних заходів та форм бібліотечної роботи і вшанована за допомогою облаштованої Меморіальної стіни із особистими речами та різноманітними документами воїна. У залі із цією Меморіальною стіною планується проводити патріотичні заходи для підростаючого покоління, відкриті уроки, екскурсії, вшанування пам'яті показом та демонстрацією реальної долі, реального подвигу на прикладі воїна Олексія Дурмасенка.

На нашу думку — це не просто втілення у життя бібліотечних інновацій та розширення бібліотечного простору, а знакова подія для усієї патріотичної громадськості Голосіївського району та Києва.
Трішки сумно, що створення Меморіальної стіни та її урочисте відкриття відбулося знову ж таки завдячуючи виключно зусиллям і так званій приватній ініціативі окремих громадян, а не чиновників. Так само, як підтримка діяльності добровольчих батальонів у війні із російськими окупантами відбувається виключно завдяки діяльності волонтерів, а не чиновників від влади.

Що можна ще констатувати? На урочистому відкритті Меморіальної стіни пам'яті від перших осіб керівництва району не було жодного представника...

Нам, бібліотекарям, залишається надіятися на те, що керівництво району серед важливих державницьких справ зі свого щільного робочого графіку зможе викроїти хоча б декілька хвилин, аби переглянути телевізійні репортажі про цю подію у сюжетах новин "5-го каналу" та телеканалу "Київ".

Відеофрагмент телевізійних новин від 5 каналу:

Відеофрагмент телевізійних новин на телеканалі "Київ":

Слава Україні!
Пошана і повага усім захисникам нашої Вітчизни!
Пошана і повага усім, хто робить конкретні справи для захисту нашої Вітчизни!
Слава і пошана усім живим і вічна слава усім полеглим героям України!!!

2 коментарі:

  1. Шанавні колеги, шановна пані Алло, ви робите велику справу! Це дуже важливо отак, одразу поки ще не почалося писання історії істориками вшановувати наших Героїв, залишати їх в людській пам'яті правдивими, справжніми, такими якими вони були... Велика вдячність Вам за Вашу натхненну працю!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щиро дякуємо вам, дорогі колеги, за теплі та щирі слова та розуміння. В цей непростий історичнмй час для нашої країни ми намагаємось внести і свій скромний внесок до збереженння памяті про СВЯТИХ СИНІВ УКРАЇНИ! Запрошуємо вас та ваших читачів до знайомства! Слава Україні!!!

      Видалити