пʼятницю, 12 березня 2021 р.

10 березня - День Державного Гімну України. Історична довідка

Він - в серці!
Під час його виконання - мурахи по шкірі!
Він те, чим ми пишаємось!
Його мотив надихає!
Він - Державний Гімн України!
Слава Україні!


10 березня - День Державного Гімну України, одного з головних символів держави поряд з прапором і гербом. Уже 29 років цей урочистий славень, вірші до якого написав український поет Павло Чубинський, а музику - композитор Михайло Вербицький - є незмінним символом незалежності й свободи нашої держави. Народився цей унікальний твір за досить цікавих обставин. Восени 1862 року 23-річний випускник Петербурзького університету Павло Чубинський, перебуваючи в гостях на Великій Васильківській у Києві, почув патріотичну сербську пісню, яка вразила його до глибини душі. За спогадами сучасників, Чубинський усамітнився в сусідній кімнаті, а пізніше вийшов звідти з готовим текстом. Так його патріотична пісня швидко розійшлася Києвом.
Відзначати ж День Державного Гімну почали 10 березня, оскільки саме цього дня 1865 року в Перемишлі в Польщі вперше прозвучало «Ще не вмерла Україна». Тоді українським гімном було завершено концерт, присвячений пам’яті Тараса Шевченка. Того ж року вірш надрукували разом із нотами. Відтак він став спершу національним, а згодом і Державним Гімном українського народу.

Довідково: Гімн у перекладі з грецької мови означає святкова пісня і є одним із символів будь-якої держави, ідентифікуючи її на міжнародних зібраннях, форумах, спортивних змаганнях.

Ще не вмерла України ні слава, ні воля,  
Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля!  
Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці. 
 Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці!  
Душу й тіло ми положим за нашу свободу  
І – покажем, що ми, браття, козацького роду! 

З Днем Державного Гімну України!

2 коментарі: