середу, 24 лютого 2021 р.

"ЇЇ життя - сонячний промінь" - літературно-патріотичні заходи до 150-річчя Лесі Українки

 May be an image of 1 особа та текст «2021 PIK oroлoweHий poKom лec yKpa"HKи 3 HaroAи 150-p44R BịA AHR HapoAжeHHR 2021 was proclaimed the year of celebration ofthe150th Birth Anniversary of Lesya Ukrainka»   З 20 по 25 лютого 2021 року в приміщенні Навчально-наукового центру професійно-технічної освіти Національної академії педагогічних наук України (ННЦ ПТО НАПН України) відбуваються ювілейні літературно-мистецькі заходи "ЇЇ життя - сонячний промінь", присвячені 150-річчю від дня народження видатної поетеси Лесі Українки. У рамках творчої співпраці з ЦБС Голосіївського району до участі у цих заходах долучилися Бібліотека №15 для дітей (завідувач - Дубенюк А.І.) та Бібліотека імені Василя Симоненка для дітей (завідувач - Серебреннікова Т.І.). Підготовка книжкової виставки - колектив Бібліотеки №15. Ознайомлення і перегляд провела  Дубенюк Алла Іванівна. Відеоекскурсію до бібліотеки ім. В.Симоненка та деякі книги з книжкового фонду люб'язно надала Серебреннікова Тетяна Ігорівна.


Керівник гуртка при ННЦ "Клуб любителів книги", бібліотекар Сушко Валентина Василівна разом з гуртківцями Поварою Валентиною (група Д 1-1 ) та Бишовцем Віталієм (група П-25) підготували інсценізацію уривку з драми-феєрії "Лісова пісня". Пісню "Давня весна" на вірш Лесі Українки виконує здобувач освіти, молодший бакалавр (група Д 1- 1) Повара Валентина, на бандурі грає керівник художньої самодіяльності Розколодько Ольга. Літературний вечір "Блакитна троянда Волині" серед здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти міста Києва.

Розповідь завідувача бібліотеки №15 Дубенюк А.І. про цікаві факти із життя Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-​Квітки) видатної української письменниці, поетеси, перекладача, громадської діячки.

Змалку Леся захоплювалася мистецтвом, мала неабиякий хист до музики, гри на фортепіано. На жаль, хвороба прикувала її ще дівчинкою до ліжка, тож відомої піаністки з неї не вийшло. Якби не хвороба, невідомо, чи не стала б Леся геніальним композитором.
Вже 5-річною дівчинкою Леся почала писати драматичні твори, а у 9 – написала свій перший вірш «Надія». За переказами, дівчинка написала його під старим ясеном біля в’їзної вежі замку Любарта у Луцьку, який нині іменують Лесиним.
До 5 класу Леся навчалася вдома, за програмою матері. Незважаючи на дивовижні здібності (а дівчинка навчилася читати у 4 роки та легко опановувала іноземні мови), мати вважала доньку відсталою.
Самостійно вивчила 11 мов, в тому числі латину і грецьку. Перекладала твори Гомера, Гюго, Байрона, Гейне, Шекспіра. Написала загалом понад 100 власних віршів і 20 драм. Випустила три збірки.
У дев’ятнадцять років Леся Українка написала для молодшої сестри підручник «Стародавня історія східних народів».
Леся Українка перебувала під негласним наглядом поліції, і цензура не раз забороняла її твори. Більшість своїх робіт поетеса публікувала за кордоном Російської імперії – Берліні, Дрездені, Празі, Відні.
Свій творчий псевдонім поетеса запозичила в свого дядька: Михайло Драгоманов підписував свої публіцистичні твори «Українець». Що стосується імені, то Лесею її лагідно кликали в сім’ї (ще малу Ларису називали Зеєю, а разом з братом Михайлом — Мишелосією).
Леся не лише писала вірші, а й створювала нові слова — їй маємо завдячити існуванням слів «промінь», «напровесні», а її мати, письменниця Олена Пчілка ввела в лексикон українців інше знайоме нам нині слово — «мистецтво».



ННЦ ПТО НАПН України має дуже гарну репутацію серед навчальних закладів міста. Керівництво в особі директора Гоменюка Дмитра Васильовича та методистів, майстрів і викладачів постійно вболівають за своїх вихованців і докладають чимало зусиль для сучасного, всебічного і здорового навчання і патріотичного виховання підростаючого покоління. І викладачі, і здобувачі знань проявили свідому зацікавленість у нашій літературно-мистецькій акції, жваво знайомились з книжковою виставкою, активно підключались до розмови та обговорення. 

Ознайомленні з книжковою виставкою: здобувачі освіти груп секретар керівника, слюсар з ремонту транспортних засобів. А також молодші бакалаври: автомобільний транспорт, транспортні технології, інформаційна та бібліотечна справа. Група молодших бакалаврів М1-1 (логістика), Група П-35 (секретар керівника). Викладач англійської мови Рибчинська Руслана Миколаївна. Група П-25 (секретар керівника) - класний керівник викладач математики Скрипка Тетяна Василівна. Майстер виробничого навчання - Нечитайло Наталя Іванівна. Викладач охорони праці Філонова Тетяна Володимирівна, заступник директора Баклан Світлана Станіславівна, завідувач відділенням молодших бакалаврів Іваницький Ігор Павлович, старший майстер Андросюк Микола Васильович.


Ось така цікава, насичена і корисна робота проводиться для нашої молоді спільними зусиллями небайдужих людей. Ми щиро дякуємо педагогічному колективу і всім працівникам навчально-наукового центру за плідну співпрацю, взаєморозуміння, підтримку і допомогу.

1 коментар:

  1. Дякую, колеги! Співпрацювати з Вами - одне задоволення. І користь, і радіть усім людям з усіх боків від книжки і події! Сподіваємось на подальшу співпрацю, співтворчість і захоплені очі здобувачів освіти. Тому що бібліотека може зацікавлювати ось так!

    ВідповістиВидалити