неділю, 8 липня 2018 р.

"Купальська магія" - бесіда біля книжкової розкладки на природі

6 липня 2018 року, під вікнами бібліотеки була організована пересувна книжкова виставка із циклу "Шануймо традиції нашого народу", присвячена дню Івана Купала. Бібліотекарі підготували розгорнуту інформацію, розробили книжкову виставку "Купальська магія" і під стінами бібліотеки протягом дня проводили бесіду про це свято, активно залучаючи дітей. Книжкова розкладка органічно вписалася в наші чудові зелені насадження і навіть сама природа допомагала нам у цю чарівну літню пору розповідати про таємничі та аутентичні українські традиції!

Похожее изображениеКартинки по запросу цвіт папоротіЮні користувачі дізналися багато цікавого про це колоритне і масове молодіжне свято. Купальська ніч вважалася чарівною, тому дівчата у цей час ворожили за допомогою вінків на свою долю. Від того, куди попливе вінок, судили, куди дівчина піде заміж. А ще у цю ніч найсміливіші шукали цвіту папороті, яка, вважалося, розквітає опівночі, огортається вогнем і тут же осипається. За повір'ям, тому, хто встигне зірвати квітку папороті, відкриються заховані скарби, а сам він дістане чудодійну силу та знання.
Цієї ночі розкладають вогнища, танцюють навколо них і співають, стрибають через них. Чим вище підстрибнеш над вогнищем, тим будеш щасливішим у коханні та здоровішим. Вогонь очищує, додає сил і наснаги. Закохані пари стрибають зазвичай разом, узявшись за руки. За повір'ям, якщо вони зможуть разом перестрибнути через вогонь, і при цьому їхні руки не роз'єднаються, то вони одружаться. Вважалося, що в цю чарівну ніч відбуваються дива, тварини розмовляють людською мовою, дерева переходять з місця на місце та інше.
А ще, за народним віруванням, лікарські трави тільки тоді й виявляють справжню поміч, коли будуть зібрані в ніч під Івана Купала або рано-вранці з "іванівською" росою. 

Немає коментарів:

Дописати коментар